Loonbedrijven en grondbewerkers luiden noodklok

Het stilvallen van de woningbouw en wegenaanleg trekt een zware wissel op bedrijven werkzaam in de grondbewerking. Ook voor loonbedrijven is de toekomst door het advies van commissie-Remkes onzeker geworden.

Loonbedrijven+en+grondbewerkers+luiden+noodklok
© nieuwe oogst jdlc

Dat zegt Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor bedrijven in groen, grond en infra. Het kabinet moet naar oordeel van de organisatie de aanleg van wegen en woningbouw zo snel mogelijk weer op gang brengen. 'Als dit niet gebeurt, zullen veel bedrijven stil vallen en zal dit leiden tot een golf aan ontslagen in de sector', waarschuwt directeur Janneke Wijnia van Cumela.


De brancheorganisatie is blij dat commissie-Remkes oproept om versneld herstelwerkzaamheden in Natura 2000-gebieden uit te voeren. 'Dat kan onze bedrijven redden die nu stil dreigen te vallen.'

Mestdistributie

De voorgestelde sanering van veehouderijbedrijven rond Natura 2000-bedrijven zal ook een negatief effect hebben voor de ondernemers die actief zijn in het agrarisch loonwerk en de mestdistributie, voorspelt Wijnia.


'In het verleden konden bedrijven dat compenseren door meer werk in het grondverzet uit te voeren, maar ook die mogelijkheid valt nu weg. Het gevolg zal waarschijnlijk ook zijn dat het overblijvende werk nog meer seizoensmatig van karakter zal zijn en er veel meer een beroep gedaan zal worden op zzp'ers. Terwijl er juist de afgelopen jaren sprake was van een groeiend bestand vaste werknemers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer