Overijssel+steekt+ton+in+mobiele+varkensslachterij
Nieuws
© APA

Overijssel steekt ton in mobiele varkensslachterij

Provincie Overijssel kent 100.000 euro subsidie toe aan de Coöperatie Mobiel Slachten voor de ontwikkeling van de eerste mobiele slachterij voor varkens in Nederland. Voor de bouw is 400.000 euro nodig. De helft van dat bedrag is nu binnen, zegt initiatiefnemer Ruud Pothoven.

Overijssel noemt mobiel slachten een positieve ontwikkeling voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van het vlees, die aansluit bij de publieke opinie. Daarnaast voert de provincie als argument aan dat steeds meer slachterijen de deuren sluiten en varkenshouders in de nichemarkt steeds grotere afstanden moeten afleggen met hun dieren om die geslacht te krijgen.

Pothoven en het bestuur van de Coöperatie Mobiel Slachten zijn blij met deze steun in de rug van de Provincie Overijssel. 'Voor individuele varkenshouders is het lastig om dit financieel van de grond te krijgen, terwijl burgers wel steeds nadrukkelijker vragen om het slachten van dieren beter te regelen', zegt Pothoven die in 2019 met de mobiele slachterij Het Beste Idee van Varkensland won.


Eerder ontving de coöperatie al financiële steun van de Barth-Misset Stichting en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant. Pothoven geeft aan dat de coöperatie nog meer ijzers in het vuur heeft, maar dat hij daarover geen mededelingen kan doen. Daarnaast zoekt de coöperatie nog een slachterij die als partner wil deelnemen in het project.

Crowdfunding

De totale financiering van het project is nog niet rond. Daarom probeert de coöperatie met behulp van Bionext een deel van het benodigde geld via de crowdfundingsactie 'Tot het einde op het erf' in te zamelen. Deze actie heeft als doel 55.000 euro op te halen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer