Monteur+heeft+meer+orders+dan+tijd
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Monteur heeft meer orders dan tijd

Mechanisch monteur staat er op de servicebus. In de werkplaats van een voormalig loonbedrijf in Dronten wordt driftig gesleuteld. Aan het werk is Nico Vollebregt (58). Als zzp'er is hij in zijn element. Zijn vrijheid is hem alles.

Op zesjarige leeftijd kwam Vollebregt met zijn ouders, broers en zussen naar de polder waar de familie een akkerbouwbedrijf was toegewezen. Studeren was niet echt zijn ding. Hij voelde zich vooral aangetrokken tot techniek, nog meer dan tot het ouderlijk akkerbouwbedrijf waar hij af en toe bijsprong.

Maar bij Vollebregt moet niets lang duren. Hij houdt van afwisseling. Na eerst als monteur bij een paar mechanisatiebedrijven te hebben gewerkt, kwam hij als verkoper in dienst bij enkele importeurs van landbouwmachines en een fabrikant van rooimatten. Maar gaandeweg bleef de drang naar zelfstandigheid knagen. Dit leidde ertoe dat hij in februari 2011 de knoop doorhakte en voor zichzelf begon.

Onzekerheid

'Ik heb geen marktonderzoek gedaan', zegt Vollebregt. 'Ik heb gewoon een bus gekocht en ben de boer opgegaan. Je hebt alle vrijheid, maar ook het risico dat je niet weet wat je over vijf weken doet en of je werk hebt. Die onzekerheid, daar moet je tegen kunnen.'

Elektronica is niet mijn sterkste kant; het trekt me niet

Nico Vollebregt, mechanisch monteur in Dronten

Volgens de ondernemer moet je enige resistentie hebben tegen die onzekerheid, anders word je gek. 'Maar daar heb ik gelukkig geen last van', zegt hij geruststellend.

Welbespraakt

Vollebregt is een welbespraakt type. Hij hoeft niet lang naar woorden te zoeken en evenmin naar gereedschap. In een goedgevulde servicebus heeft hij nagenoeg alles bij de hand en in de werkplaats heeft hij de belangrijkste gereedschappen en machines om zich heen verzameld. De inrichting bestaat voor het merendeel uit machines die via een veiling of bedrijfsbeëindiging op zijn weg zijn gekomen.

Nico Vollebregt werkt ruim 80 procent in de landbouw.
Nico Vollebregt werkt ruim 80 procent in de landbouw. © Hendrik Begeman

De term 'mechanisch monteur' vraagt om enige toelichting. 'Dat is eenvoudig', zegt de sleutelaar. 'Elektronica is niet mijn sterkste kant; het trekt me niet. Geef mij maar een aardappelrooier die aangepast moet worden naar een uienlader. Laatst heb ik een dompelmachine gemaakt om knoflook in warm water te dompelen. Dat schijnt te moeten om ziektekiemen onschadelijk te maken voor het planten.'

Voldaan gevoel

En als het dan werkt, geeft dat een voldaan gevoel. Zo'n 80 tot 85 procent van zijn werk is op de landbouw gericht. Daarnaast doet Vollebregt bijvoorbeeld ook het onderhoud en de verzorging van machines van een aardappelschilbedrijf. 'Een van de meest exclusieve klussen was drie maanden naar Brazilië om een machine in de biomassa op gang te helpen waar ze pellets mee maken.'

Het stemt hem tevreden dat zijn orderportefeuille goedgevuld is. Vollebregt kan meer werken dan dat hij tijd heeft. Voor één activiteit maakt hij drie weken vrij: de Marokko Desert Challenge, een woestijnrally in Marokko. Daar bemant hij samen met zijn broers, neven en nichten de bezemwagen om gestrande deelnemers op gang te helpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer