Stoomfluiten en steenkolen op Steam Fair Dorset

Oude tijden herleefden vorige week tijdens de Dorset Steam Fair het Engelse Tarrent Hinton, ten zuidwesten van London. Hier was veel 'oud spul' op het gebied van stoommachines en transport aanwezig.

Deze beurs van donderdag tot en met maandag, met in totaal meer dan 200.000 bezoekers uit heel West-Europa, heeft wel wat weg van de Zwarte Cross: Veel spektakel, feestavonden, muziek en een enorme camping.

Net als op de Zwarte Cross veel muziek van Nederlandse makelij. Wel was dit meer toegespitst op de leeftijd van de gemiddelde bezoeker. Terwijl tijdens de Zwarte Cross dit jaar bands als Bökkers en Charly Lownois en Mental Theo volle zalen trokken, werd in Tarrent Hinton vooral draaiorgel-muziek gespeeld.

Niet helemaal verwonderlijk, stoom was hét verbindende woord van deze enorme beurs. In een ver verleden werden deze draaiorgels door een stoommachine aangedreven. Op het terrein werden dan ook heel wat van deze stoommachines, in concoursstaat, opgesteld.

Veel Engelsen zijn fan van de stoommachine, die mede door de inspanningen van de Engelse onderzoeker James Watt, een belangrijke rol speelde tijdens de industriële revolutie. Zo zorgde de stoomtrein voor een stroomversnelling in het transport en konden fabrieken met behulp van stoommachines de productie opschroeven.

Landbouw

De stoommachine heeft ook voor de landbouw veel betekend, zo was in Dorset te zien. Dat was voor Nieuwe Oogst reden om een lezersreis naar dit festival te organiseren.

De deelnemers zagen indrukwekkende beelden. Zo ook het stoomploegen met deze machines. In het begin van de vorige eeuw waren in het Verenigd Koninkrijk speciale Steam Plough-bedrijven actief.

Voor ploegen hadden bedrijven twee stoommachines, één elk aan één zijde van het perceel. Middels kabels trokken ze de ploeg voort, elkaar sturend middels stoomfluitsignalen. De ploeg zelf had een soort boemerang-vorm met aan elke arm van de boemerang ploegscharen. Bij het wisselen van rijrichting werd de andere arm van de boemerang naar beneden getrokken, die de andere kant op ploegde. Een soort wentelploeg oude stijl.

Dit kabelsysteem werd overigens ook voor andere grondbewerkingsmachines toegepast, zoals de cultivator.

Verder werd de stoommachine voor tal van andere landbouwdoeleinden gebruikt. Denk aan het dorsen van graan, het opvoeren van hooi, het karnen van boter en het persen van strobalen. Ook waren er tal van tractoren uit het midden van de vorige eeuw actief, zoals een zeldzame vierwiel aangedreven Fordson Super Major.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer