Separate+tuinbouwriolering+uniek+in+Nederland
Nieuws
© vanhoekbouw.nl

Separate tuinbouwriolering uniek in Nederland

Met het plaatsen van de eerste van 54 pompunits gaat op 8 april de aanleg van een separate tuinbouwriolering in de Bommelerwaard van start. De gezamenlijke inzameling, separate afvoer en zuivering van afvalwater uit de tuinbouwsector is uniek in Nederland.

Dit stellen de betrokken glastuinbouwondernemers, Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea en de gemeente Zaltbommel. Op initiatief van de overheid vormen zij samen een collectief waarbij de bedrijven deelnemen en de overheden het project uitvoeren en voorfinancieren.

Via de aan te leggen tuinbouwriolering gaan de bedrijven hun afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen apart zuiveren. De aangesloten glastuinbouwondernemers betalen de totale kosten via een aansluittarief en jaarlijkse heffing binnen twaalf jaar terug.

Capaciteit

Glastuinders mogen in de nabije toekomst alleen nog maar gezuiverd water op het oppervlaktewater of het riool lozen. In de Bommelerwaard bleek dat echter een lastige opgave. De capaciteit van de riolen is te klein om al het tuinbouwwater te verwerken.


Al jaren spraken de tuinbouwsector, gemeente, provincie en waterschap daarom over de door iedereen gewenste oplossing: een separaat tuinbouwriool. De gemeenteraad van Zaltbommel stemde drie jaar geleden in met het verzoek om de kostbare voorfinanciering te faciliteren.

Pompunits

Dit voorjaar gaat de schop dan eindelijk in de grond. De eerste van 54 pompunits wordt op 8 april geplaatst door gedeputeerde Peter van 't Hoog van de provincie Gelderland, wethouder Adrie Bragt van de gemeente Zaltbommel en heemraad Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland.

Ook voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland en manager Ad de Waal Malefijt van Dunea zijn aanwezig, vanwege de bijzondere samenwerking. De aanpak kan wellicht als voorbeeld dienen voor andere tuinbouwregio's met dezelfde waterproblematiek. Plaats van handeling is Diamond Flowers aan de Uilkerweg in Zuilichem.

Foto van rioolwaterzuivering is ter illustratie.

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer