Glastuinbouwverbond+onderzoekt+knelpunten+bij+zuiveren
Nieuws
© Vidiphoto

Glastuinbouwverbond onderzoekt knelpunten bij zuiveren

Een samenwerkingsverband in de glastuinbouw gaat knelpunten onderzoeken die kunnen ontstaan bij het emissieloos telen en het zuiveren van reststromen. Dit meldt Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Het onderzoek richt zich onder andere op de problemen rond natrium en andere ongewenste stoffen die kunnen ophopen bij recirculeren. 'Natriumgehalten boven gewasafhankelijke grenswaarden leiden tot sterke productieafname en kwaliteitsverlies, en zal door telers worden voorkomen door drainwater te lozen', zegt Wageningen UR.

Door het gebruik van ontsmettingsmiddelen kunnen ballaststoffen en andere ongewenste stoffen ophopen en reden tot lozen zijn, terwijl het gebruik van ontsmettingsmiddelen juist in recirculerende systemen belangrijk is om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Afwijkende waterstromen

Op het gebied van zuivering van reststromen liggen er vragen rond de effectieve zuivering van waterstromen die in samenstelling afwijken van gangbaar lozingswater, zoals schoonmaak- en ontsmettingswater en lekwater.

Aan de nieuwe publiek-private samenwerking 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten' doen onder andere LTO Glaskracht Nederland, Wageningen UR en de Gewascoöperatie Gerbera mee. Het project wordt mede gefinancierd door Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer