Boeren+langs+IJssel+in+spagaat+door+glasvezel
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Boeren langs IJssel in spagaat door glasvezel

Boeren in Marle, Welsum en Werven bevinden zich in een spagaat, nu er mogelijk een glasvezelleiding in agrarische grond wordt gelegd. De keuze is glasvezel weigeren of deze accepteren tegen slechte voorwaarden.

Dat stelt de Agrarische Belangenclub Welsum en omstreken in een brief die eind vorige week is verstuurd aan inwoners van de betreffende kernen en bestuurders van de gemeente Olst-Wijhe. Glasvezel Buitenaf wil in het gebied glasvezelkabels aanleggen. Maar volgens het bedrijf geeft waterschap Vallei en Veluwe geen toestemming om glasvezel onder of vlak langs de IJsseldijk aan te leggen.

Dat heeft geleid tot een alternatief plan, waarbij de glasvezelkabel door weilanden langs de dijk wordt aangelegd. 'Het gaat in veel gevallen om grond van agrariërs of particulieren', zegt Alfred Jansen namens de belangenclub. Hij schat in dat het plan de grond van zo'n 20 tot 25 boeren en zo'n 10 tot 15 particulieren betreft.

Jansen zegt het bijzonder jammer te vinden dat het waterschap geen toestemming geeft. 'Het is gebruikelijk dat de glasvezel door de berm van de openbare weg wordt aangelegd. En dat is in Marle, Welsum en Werven ook het meest efficiënte tracé. Veel huizen staan langs de dijk en kunnen zo makkelijk aangesloten worden. Daarom vragen wij het Waterschap Vallei en Veluwe om alsnog toestemming te geven', zo staat in de brief. De agrarische belangenclub heeft een verzoek neergelegd bij het waterschap om in gesprek te gaan over de kwestie.

'Boer wil best meewerken aan glasvezel'

Volgens Jansen is het niet zo dat boeren in het gebied niet bereid zijn mee te werken aan de aanleg van glasvezel in hun grond. 'Mits er een goede regeling komt, met name als het gaat om aansprakelijkheid bij schade. Die kabels liggen in principe 80 centimeter diep, maar stel dat je toch een kabel raakt. De vraag is dan hoe groot die schade is en voor welk deel je aansprakelijk bent. Die onzekerheid is ons wat te gortig en moet goed geborgd worden.'

Glasvezel Buitenaf heeft aangegeven te willen nadenken over de aansprakelijkheid, maar geeft ook aan geen glasvezel aan te leggen als de grondeigenaren niet meewerken.

Jansen: 'Op deze manier worden wij door de weigering van het Waterschap en de stugge opstelling van Glasvezel Buitenaf gedwongen om tegen slechte voorwaarden een leiding door ons land te accepteren, of de zwarte piet toegespeeld te krijgen omdat er geen glasvezel komt. Dat plaatst ons in een vervelende positie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer