Meer+Duitse+boeren+willen+biologisch+gaan+werken
Nieuws
© Twan Wiermans

Meer Duitse boeren willen biologisch gaan werken

Steeds meer boeren Duitse boeren zijn geïnteresseerd in de overstap naar biologische landbouw. Er liggen kansen, want consumenten vragen om meer binnenlandse biologische producten.

Volgens de huidige economische barometer van december 2019 van Deutscher Bauernverband (DBV) kan 18,4 procent van de boeren zich voorstellen om over te stappen naar biologische landbouw. De belangstelling neemt al jaren toe: in 2018 was het 16 procent, in 2017 was het 15 procent en in de jaren daarvoor ongeveer 11 procent.

Meer dan 12 procent van de Duitse bedrijven werkt biologisch. Ze hebben ongeveer 10 procent van de oppervlakte landbouwgrond in gebruik. Voor een verdere omschakeling moet de vraag naar biologische producten toenemen en/of moet de invoer worden vervangen door binnenlandse grondstoffen. Zo'n 30 procent van de binnenlandse consumptie van biologische zuivelproducten wordt geïmporteerd.

Markt groeit sterk

Uit cijfers blijkt dat het Duitse areaal biologische akkerbouw sinds 2015 met 53 procent is toegenomen, de biologische varkenshouderij met 57 procent en de biologische melkproductie is de afgelopen vijf jaar zelfs met 64 procent is toegenomen. Dit betekent dat de markt voor biologische producten sterk groeit. Toch is iets minder dan 3 procent van de bedrijven nu bezig met omschakeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer