Duitsers pakken teelt blauwe bessen voortvarend op

Zowel de productie als het areaal blauwe bessen is in Duitsland vanaf 2012 met 70 procent gestegen.

Duitsers+pakken+teelt+blauwe+bessen+voortvarend+op
© Peter Nefkens

Het areaal blauwe bessen in Duitsland was afgelopen jaar 3.160 hectare en de totale productie bedroeg 14.800 ton. Deze productie is 16 procent groter dan in 2018, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

Het aandeel blauwe bessen in de teelt van houtig kleinfruit in Duitsland is zo'n 30 procent. Naast blauwe bessen zijn rode en witte bessen de belangrijkste kleinfruitgewassen bij onze oosterburen. De totale teelt van houtig kleinfruit is in Duitsland sinds 2012 met 40 procent toegenomen. In 2019 bedroeg de totale kleinfruitoogst 39.300 ton. Dat was 9 procent minder dan in 2018 vanwege ongunstige weersomstandigheden.

Blauwe bessen in Nederland

Ook in Nederland zijn blauwe bessen populair. CBS-cijfers laten een stijging van het areaal zien vanaf 2010 van 530 hectare tot 950 hectare (+80 procent). Voor ons land zijn blauwe bessen, rode bessen, frambozen en bramen de belangrijkste kleinfruitgewassen. Het totale areaal kleinfruit was in 2019 1.860 hectare, dat is 24 procent meer dan tien jaar geleden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer