Convenant+met+bollenboeren+geeft+tumult+in+raad+Westerveld
Nieuws
© Huisman Media

Convenant met bollenboeren geeft tumult in raad Westerveld

De drie oppositiefracties in de gemeenteraad van Westerveld liepen dinsdagavond te hoop tegen de afspraken die wethouder Jelle de Haas (Gemeentebelangen) heeft gemaakt met de bollentelers in zijn gemeente.

Volgens Progressief Westerveld, CDA en PvdA is De Haas zijn boekje te buiten gegaan door een gedragslijn af te spreken met de bollentelers, voordat dat de gemeenteraad daar zijn zegje over heeft kunnen doen. Ook het feit dat de actiegroepen die ageren tegen de bollenteelt, niet zijn uitgenodigd voor de besprekingen, valt niet goed bij de drie oppositiefracties. 'Het college heeft zijn hand overspeeld. En: dit leidt alleen maar tot verdere polarisatie', klonk het dreigend.

Volgens de collegepartijen is de haast ingegeven, doordat de werkingsduur van het vorige convenant met gedragsregels was verlopen. Vijf jaar geleden werd een soortgelijke gedragslijn afgesproken met de telers over hoe zij omgaan met veldbespuitingen. 'Het groeiseizoen is aanstaande. Dan heb ik liever dit convenant dan helemaal geen convenant', zei fractievoorzitter Geke Kiers van DSSW-SW.

Dialoogronde

Volgens De Haas is het convenant slechts het begin van een nieuwe dialoogronde. 'De afspraken die nu zijn gemaakt, zijn niet in beton gegoten.' Een motie van treurnis haalde het uiteindelijk niet.


De overeenkomst die maandag werd getekend door de bollentelers, wethouder De Haas, LTO Noord, KAVB, leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen en omwonenden, geeft richtlijnen over het gebruik en de communicatie rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met omwonenden en het aanhouden van een vrijwillige spuitvrije zone bij bebouwing.

Omgevingswet

Het in werking treden van de nieuwe Omgevingswet kan aanleiding zijn om het convenant nog aan te passen, zei De Haas. Dat geldt ook voor maatregelen die voortvloeien uit het onderzoek naar belasting van de omgeving door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zo kunnen gemeenten tot nu toe geen spuitvrije zones opleggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer