Centrum voor Mestverwaarding legt verbindingen

Jan Roefs zit al dertig jaar met zijn neus in de mest. Sinds twee jaar is hij directeur van Stichting Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM), een kenniscentrum waar belanghebbenden en geïnteresseerden informatie kunnen halen over mest.

Centrum+voor+Mestverwaarding+legt+verbindingen
© John Claessens

Wat is NCM?

'NCM is een samenwerkingsverband tussen overheden en het agrarische bedrijfsleven en is als kenniscentrum aanspreekpunt op het gebied van verwerking en valorisatie van mest. Een van de uitgangspunten is dat mest een belangrijke bron is van schaarse mineralen en biomassa en een onmisbare rol speelt in de overgang naar een circulaire economie.'

Door er samen aan te werken, kunnen we uit die kramp van tegenstellingen en patstellingen te komen

Jan Roefs, directeur Stichting Nederlands Centrum voor Mestverwaarding

Wat doet NCM in de praktijk?

'Naast informatieoverdracht zetten we nieuwe projecten op. Zo ondersteunen we bedrijven in de internationale afzet van organische meststoffen. In zijn algemeenheid is het bevorderen van samenwerking en afstemming tussen verschillende partijen ook een doel. Door samenwerking komen betere initiatieven tot stand. Zo draagt de stichting bij aan een circulaire landbouw en wordt de agrarische sector duurzamer en concurrerender.'


Welke rol speelt NCM bij het programma 'Brabant Bemest Beter'?

'Een taak is om verbinding te leggen tussen belanghebbende partijen en met vergelijkbare projecten, zoals in Twente of de Achterhoek. Dit om te voorkomen dat we het wiel steeds opnieuw uitvinden. Hoewel Noord-Brabant als het gaat om grondgebruik en problematiek anders is, kunnen we zeker profijt hebben van afstemming met anderen. Er zijn al veel inzichten beschikbaar die we in Noord-Brabant zouden kunnen testen.'

Gaat 'Brabant Bemest Beter' voor een doorbraak zorgen in het mestvraagstuk?

'Dat is wel heel ambitieus gesteld. Dertig jaar geleden bogen we ons al over het mestvraagstuk en dat doen we nu nog steeds. Met 'Brabant Bemest Beter' willen we vooral dat goede ideeën worden toegepast. Het gaat om de stap van idee naar de praktijk. Juist in Noord-Brabant is dat van belang.'

Waarom?

'Omdat we hier te maken hebben met veel droge zandgronden, waar veel gewassen groeien die kwetsbaar zijn voor problemen in de bodem, maar ook voor bijvoorbeeld nitraatuitspoeling. En dat in een wereld met een fors aanbod van mest en grote politieke en maatschappelijke spanningen. Door samen te werken aan betere bemesting, kunnen we uit die kramp van tegenstellingen en patstellingen komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer