Regen velt veldmuis op Friese veen

De hoeveelheid regen van de afgelopen weken dooft de veldmuizenplaag in Friesland sneller uit. Dat stelt muizenexpert Niek Bosma van Wetterskip Fryslân. Naar verwachting is de muizenplaag rond april/mei helemaal verleden tijd.

Regen+velt+veldmuis+op+Friese+veen
© Arie Meijer

Bosma had dinsdagmorgen overleg met LTO Noord, provincie Fryslân en ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga bij melkveehouder Jelle Bouma in Scharnegoutum. Onderwerp was het verloop van de muizenplaag in Friesland.

'De laatste dagen is er in het veenweidegebied rond Sneek iedere dag 30 millimeter regen gevallen. Veel boeren hebben hun greppels niet gefreesd. Dit betekent dat veel percelen blank staan', zegt Bosma. 'Op plekken waar een maand geleden nog tientallen muizengaten per vierkante meter waren, zie je nu dat de gaten snel dicht zijn gegaan. Dat verwondert me. De muizen worden naar buiten gedreven. Een deel verzuipt, en een groot deel wordt opgegeten door meeuwen en zilverreigers. Op een perceel telde ik 150 meeuwen.'

Andere situatie op klei

Op klei is het anders, merkt Bosma. 'Rond Tytsjerk bij Leeuwarden is het nog zwart. Daar is de plaag ook later begonnen.' Maar de medewerker van het Wetterskip verwacht dat de muizenactiviteit ook daar snel minder wordt, omdat deze week sneeuw is voorspeld. 'Muizen kunnen niet zoveel hebben. Veel wind, regen en sneeuw tast hun immuunsysteem aan waardoor ze kwetsbaarder worden voor ziektes.'


Melkveehouder Jelle Bouma stelt dat de hoeveelheid regen zeker effect heeft op de muizenplaag. Het spant er volgens hem om of de plaag hiermee wordt uitgedoofd. 'Het is moeilijk in te schatten hoeveel effect het heeft gehad. Hoe droger het land was, hoe minder effect het heeft gehad. Ik zie bij veel collega's nog veel ooievaars en reigers. Dan zijn de muizen nog aanwezig.'

Groot verschil in muizenschade

Wat Bouma opvalt, is het grote verschil in muizenschade bij boeren. 'De variatie is heel groot. Je ziet heel duidelijk wie wel en wie niet heeft bevloeid.'

Het sneller uitdoven is goed nieuws voor de boeren, vindt Bosma. Het betekent dat zij hoogstwaarschijnlijk in het voorjaar niet hoeven te bevloeien tegen de knaagdieren. De muizenexpert raadt de agrarische ondernemers aan de muizenactiviteit goed in de gaten te houden. 'Bij twijfel kunnen zij een halve mesttank water uitrijden. Wanneer er niks omhoog komt, zijn er geen muizen meer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer