Muizenschade Friesland vergelijkbaar met 2014

'De schade door muizen is vergelijkbaar met die in 2014. Sommige percelen zijn net een maanlandschap.' Melkveehouder René Hooghiemster uit Akkrum is begonnen met het herstel. Eerst greppelen, dan bemesten en doorzaaien.

Muizenschade+Friesland+vergelijkbaar+met+2014
© Persbureau Noordoost

Om de greppels te frezen, pakte de veehouder de lichtste trekker uit de schuur. Hij plaatste kooiwielen aan de achterwielen en draaide de voorwielen om. 'Zo staan ze breder in het spoor. Op veel plekken rolt de trekker er nu mooi doorheen.'

Op de plaatsen waar de muizen flink huishielden, liggen de zoden los. Daar kwam Hooghiemster, die met zijn vrouw Betty Viersma een bedrijf van 150 koeien runt, er met de frees moeilijk doorheen.

Huisjes en caravans

De muizenplaag is dit jaar groot. 'Ze hebben 70 procent van ons grasland aangetast. En niet alleen bij ons. Alle boeren in de regio hebben het erover. In het vakantiepark naast ons kruipen de muizen zelfs de huisjes en caravans in.'

Hooghiemster laat binnenkort alle aangetaste percelen doorzaaien door loonwerker Sjoerd Nauta uit Grou. De veehouder schat de kosten op 5.000 euro.

Inkuilen

De ondernemer hoopt dat de muizen snel verdwijnen. Anders bestaat de kans dat er tijdens het inkuilen veel grond in de kuilen komt. Daar had hij bij de vierde snede van afgelopen jaar ook veel last van. Toen waren de muizen er al. Het gehalte ruw as lag op maar liefst 146. 'In de voergoot van de pinken blijft veel grond achter, wel een halve kruiwagen per baal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer