Boeren zoeken oplossing voor muizenplaag Liemers

Boeren in de Liemers gaan de komende tijd onderzoeken welke mogelijkheden ze hebben om de muizenplaag te bestrijden die voor veel overlast zorgt in het gebied. Provincie Gelderland heeft toegezegd boeren daarbij te willen helpen.

Boeren+zoeken+oplossing+voor+muizenplaag+Liemers
© Tys Hallema

Dat is de uitkomst van een bijeenkomst, die vorige week werd gehouden in Duiven op het erf van melkveehouder Jan van Huet. Geen toevallig gekozen locatie. Van Huet heeft sinds afgelopen zomer behoorlijk te kampen met muizenschade. De knaagdieren vraten 50 hectare van zijn grasland volledig kaal.

'Het ziet er precies zo uit als in 2015 in Friesland het geval was', zegt Niek Bosma. De muizenexpert van Wetterskip Fryslân was in Duiven aanwezig om als ervaringsdeskundige de boeren uit de Liemers van advies te voorzien. Voor zover dit mogelijk is, want de situaties zijn moeilijk vergelijkbaar. In Friesland is de inzet van veel water succesvol gebleken in de bestrijding, in het Gelderse gebied is er eenvoudigweg geen water beschikbaar dus valt deze optie af.


Vandaar ook het belang van de bijeenkomst, georganiseerd door LTO Noord afdeling De Liemers waar zowel leden als niet-leden op afkwamen. Gezamenlijk werd gesproken over mogelijke oplossingen. Tot de genoemde methodes behoren een ander soort grasmengsel (met meer variatie), de inzet van roofvogels, intensief beweiden en het verhogen van het grondwaterpeil. Volgens Bosma helpen al deze maatregelen echter op z'n hoogst tijdelijk of gedeeltelijk.

Maisstroken tegen muizenplaag

De meeste hoop voor de Liemers wordt gevestigd op het aanplanten van stroken mais tussen graslandpercelen. 'Een bufferzone van vijftig meter mais kan genoeg zijn om de plaag te stoppen', zegt LTO Noord-regiobestuurder Hans van Beuzekom op basis van gesprekken met deskundigen. Toch is ook deze methode geen kant-en-klare oplossing. Vandaar dat de lokale LTO-voorzitter Gerard Holleman al een stap verder kijkt. 'Als de conclusie wordt dat bevloeien de enige effectieve bestrijdingsmethode is, dan moeten we daar als LTO op inzetten richting het waterschap.'

Waterschap Rijn en IJssel was niet bij de bijeenkomst aanwezig, de Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth was dat wel. Hij zegt dat het muizenprobleem, dat ook elders in de provincie de kop opsteekt, de aandacht heeft van de provincie. 'Maar wij kunnen het probleem niet oplossen. Ik wil wel helpen en hoor graag wat wij als provincie mogelijk kunnen maken. Indien nodig, sturen we graag bij aan de regels.'

Voorstel voor pilotgebied

Drenth wil dat boeren met een voorstel komen voor een pilotgebied, waar bijvoorbeeld boeren gezamenlijk een strook mais aanplanten. 'Met een goed verhaal bewegen wij wel mee.'

LTO Noord gaat onderzoeken of er een uitzondering zou kunnen komen op de derogatie. 'Zodat boeren in het gebied mogelijk iets meer mais kunnen telen, wat dus wat ongevoeliger lijkt voor muizen', legt van Beuzekom uit. In 2015 is het ook gelukt om dit in Friesland voor elkaar te krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer