Koeien doden vrouw: 5 ton schadevergoeding

Omdat zijn koeien in 2014 een 45-jarige toeriste hebben gedood, moet een Tiroler boer in totaal 490.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank besloten, meldt de publieke omroep ORF.

Koeien+doden+vrouw%3A+5+ton+schadevergoeding
© Twan Wiermans

De vrouw liep in juli 2014 met haar aangelijnde hond op een wandelpad in het Pinnistal, ten zuiden van Innsbruck, toen de koeien op haar af renden en haar vertrapten. Volgens onderzoekers reageerden de dieren blijkbaar agressief op de hond.

Het Openbaar Ministerie had het onderzoek al in 2014 afgesloten, maar de echtgenoot van de vrouw had de boer aansprakelijk gesteld voor de schade. Volgens de rechtbank was de boer niet zorgvuldig genoeg geweest. De waarschuwingsborden die hij had opgehangen, waren in dit geval onvoldoende. De boer had het gebied waar de koeien grazen moeten omheinen.

Wandelpaden

De advocaat van de boer verwierp het argument van de rechtbank. 'Het ongeval had gemakkelijk verderop in de vallei kunnen gebeuren. Dat zou betekenen dat alle wandelpaden moeten worden omheind. Dat is niet redelijk.'

De boer wil tegen de uitspraak in beroep gaan en zal, indien nodig, de zaak aanhangig maken bij de hoogste rechtbank. Mocht hij falen, dan zou dit waarschijnlijk een precedent scheppen. 'Dit zou grote gevolgen hebben, vooral voor de veehouders in de Alpen. De vrije weide zou dan niet meer bestaan', verklaart de advocaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer