Verzekeraar waarschuwt voor storm Ciara

Het Agrarisch bureau van verzekeraar Interpolis waarschuwt ondernemers in de land- en tuinbouw voor storm Ciara. Die zal komende zondag vrijwel zeker voor schade zorgen.

Verzekeraar+waarschuwt+voor+storm+Ciara
© Vidiphoto

Agrarische ondernemers kunnen maatregelen nemen om schade door de aangekondigde storm te voorkomen of te beperken, stelt Interpolis. Met name de glastuinbouw is kwetsbaar als het buiten flink spookt, bleek vorig jaar juni.

Het bedrijf stuurde vrijdag tips naar haar contacten in de diverse agrarische sectoren. De verzekeraar hoopt met de tips minder schade uit te hoeven keren aan klanten.

Schermdoek

Glastuinbouwondernemers moeten uiteraard hun kostbaarste bezit, de kassen, goed beschermen. Dat kan door luchtramen en deuren volledig te sluiten vanaf windkracht 8 en bedacht te zijn op rukwinden.

'Rukwinden tot circa 130 km per uur zorgen zondag vrijwel zeker voor extra gevaar en schade tijdens zware storm Ciara'

'Laat het schermdoek op pakket lopen als het gewas het toelaat', tipt Interpolis. Zo beperken ondernemers schade aan het schermdoek bij vallend glas. Ook kunnen zij het schermdoek na glasschade nog gebruiken om klimaatschade aan het gewas te beperken.

Overdruk

Overdruk is een beducht verschijnsel onder glas. Door grote overdruk kunnen hele glasvlakken ineens naar buiten worden gezogen. Beperk overdruk door de ramen aan de niet aangeblazen zijde van de kas 5 centimeter te openen, is het devies.


Is het voor het gewas noodzakelijk om vocht en warmte af te luchten en moet grote overdruk worden voorkomen? 'Gebruik dan de ramen aan de andere zijde van de aangeblazen gevel. Open aan de andere zijde van de kas de ramen aan de lijzijde van de nok', is de tip.

Windrichting

De verzekeraar wijst verder op een belangrijk weerfeit. 'Houd er rekening mee dat de windrichting bij storm tot 30 graden in een uur kan draaien.' Daardoor kan het gebeuren dat ondernemers de raamstand tijdens de storm snel moeten wijzigen. Alert blijven dus.

Verder is het slim om vooraf te bedenken welke maatregelen nodig zijn om beschadigde kassen snel dicht te maken. Een uitgewerkt noodplan kan hierbij helpen. Zorg voor voldoende glasvoorraad en noodreparatiesets, schetst Interpolis.

Glasvoorraad

Het advies voor de glasvoorraad bij kwekers is afhankelijk van het areaal. Tot 3 hectare, circa honderd ruiten gehard glas en 35 ruiten snijglas in de hoofdmaat. Per extra hectare liefst 25 ruiten gehard glas en tien ruiten snijglas in de hoofdmaat.


Vanaf 19 hectare geldt zelfs een omvang van vijfhonderd ruiten gehard glas en 195 stuks snijglas in de hoofdmaat. De voorraad gehard glas moet de volgende verdeling en glasmaat hebben: 70 procent hoofdmaat, 15 procent luchtraam en 15 procent onder luchtraam.

Landbouw en veehouderij

Het opruimen van fust en losse onderdelen rondom het bedrijf is uiteraard van toepassing op elke sector bij storm. Hetzelfde geldt voor het letten op mogelijk instabiele of omvallende bomen en takken rondom het perceel. Dat is nodig om de veiligheid van medewerkers en bezoekers niet in gevaar te brengen.

Controleer of machines goed zijn opgeborgen. Zet deze binnen, op een beschutte plek of zet ze stevig vast, is het advies. Losse onderdelen - ook zware - op of bij machines kunnen wegwaaien en personen of dieren mogelijk verwonden. Geef buitendieren sowieso een beschutte plaats tijdens het aangekondigde noodweer, adviseren dierenartsen.

Opstallen

In de landbouw en veehouderij kan een stevige controle van (op)stallen, deuren, ramen en daken zeker geen kwaad. 'Houd bij het plaatsen van een noodwand rekening met stook- en ventilatiegroepen. Probeer de verdeling gelijk te houden', tipt de verzekeraar, mocht er toch schade ontstaan.


De diverse weerinstituten waarschuwen voor zeer onstuimig weer vanaf komende zondagmiddag 9 februari. Mogelijk volgt een zuidwesterstorm en tijdelijk zware storm, windkracht 10. Rukwinden tot circa 130 kilometer per uur zorgen daarbij voor extra gevaar en kans op schade.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer