Agro-zorgnetwerkkaart geeft inzicht in netwerk agrariër

De deze week gelanceerde Agro-zorgnetwerkkaart helpt agrarische ondernemers en hun omgeving in het vinden van de juiste psychosociale hulp, wanneer daar behoefte aan is.

Agro%2Dzorgnetwerkkaart+geeft+inzicht+in+netwerk+agrari%C3%ABr
© Nieuwe Oogst

De agrarische sector zelf en zorginstanties namen samen het initiatief om tot de zorgkaart te komen. De door AgroZorgwijzer geïntroduceerde toepassing helpt ondernemers uit de land- en tuinbouw in het vinden van psychosociale hulp. Ondernemers ervaren namelijk vaak een drempel om zorg te vragen, zo blijkt.


Het middel geeft de professionele hulpverlener ook inzicht in het netwerk van een agrarisch ondernemer. Het doel hiervan is met elkaar kunnen bepalen wie wat kan doen voor het welzijn van de ondernemer en zijn of haar familie.

Moeilijk

Weten waar je als agrariër terechtkunt voor passende psychosociale hulp en daadwerkelijk om hulp vragen, is soms best moeilijk, constateren de initiatiefnemers. Daarnaast kan het voor de reguliere hulpverlening soms lastig zijn om de juiste adviezen te geven aan een agrarisch ondernemer, omdat de wereld van de agrariër onvoldoende bekend is.

Soms helpt het bijvoorbeeld om een agrarisch coach in te schakelen

Fleur Bartels, Projecten LTO Noord

'Met de Agro-zorgnetwerkkaart willen we de drempel om de juiste hulp te zoeken, verlagen en de zorgverlener inzicht geven in het netwerk van de agrariër en andere wegen om in contact te komen', zegt Fleur Bartels van Projecten LTO Noord, die betrokken is bij de totstandkoming van de kaart. 'Soms helpt het bijvoorbeeld om een agrarisch coach in te schakelen', zegt Bartels.

Cirkel

De kaart bevat een cirkel met verschillende ringen rondom een agrarisch ondernemer. Hierin staan personen of organisaties vermeld. Hoe dichter deze bij de ondernemer vermeld staan, hoe bekender deze persoon of organisatie over het algemeen is voor de ondernemer. De cirkel is onderverdeeld in vier kwadranten: agrarisch, hulpverlening, sociaal en agrarische sociale ondersteuning. Vanuit de digitale kaart kan worden doorgelinkt naar de websites van verschillende organisaties.

Het zorginitiatief kwam tot stand met medewerking van agrarische ondernemers zelf en LTO Nederland, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), huisartsen en Zorg om Boer en Tuinder. Ook de GGD, 113 Zelfmoordpreventie, GGZ, ARQ Kenniscentrum Impact, Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkten eraan mee. De kaart staat op de website van AgroZorgwijzer en wordt regelmatig geactualiseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer