Limburgse+kalkoenen+voor+eerlijke+prijs
Nieuws
© Laurens Eggens

Limburgse kalkoenen voor eerlijke prijs

Op het gebied van afzet zoekt kalkoenhouder Twan Jenniskens samenwerking met collega-kalkoenhouders, maar ook met partijen buiten de agrarische sector. De ondernemer uit Ysselsteyn sloot zich onder andere aan bij het LOF-programma Gezonde Korte Ketens, waarin verbindingen worden gezocht tussen voedselproducenten en afnemers als zorginstellingen en andere organisaties.

Jenniskens vindt het belangrijk dat de consument voor een eerlijke prijs van zijn kalkoenen kan genieten. Het afzetten van de kalkoenen via korte ketens maakt dit mogelijk. Dat is ook waar het LOF-programma Gezonde Korte Ketens zich sterk voor maakt: gezond voedsel van lokale bodem tegen een eerlijke prijs. Daarbij draait het om nieuwe verbintenissen, zowel binnen als buiten de agrarische sector.

Slanke Bourgondiër

Voordat Jenniskens zich aansloot bij het LOF-programma, werkte hij al volop samen op het gebied van afzet. Zo initieerde hij samen met een aantal andere kalkoenhouders het platform 'De Slanke Bourgondiër'.

Op deze website kunnen kalkoenhouders zich presenteren en laten ze de Nederlandse consument kennismaken met kalkoenvlees. Bijvoorbeeld door het delen van recepten met kalkoenvlees, video's over de boerderijen en informatie over de verkooppunten. Op deze manier willen de ondernemers de consumptie van kalkoenvlees in Nederland stimuleren.

Relatiegeschenk

Ook buiten de agrarische sector heeft Jenniskens actief de samenwerking opgezocht. Onder andere met Ronald Cornelissen, die werkt in de postsector en een bedrijf heeft rondom relatiegeschenken.

'Ronald was op zoek naar invulling van zijn kerstpakketten. Samen hebben we het concept Peelkalkoen opgezet', vertelt Jenniskens. 'Ronald heeft veel betekend in het voortraject, zoals de ontwikkeling van de website, het logo en de keuze voor de verpakking. De kalkoenen worden bevroren verstuurd. Door middel van shock freezing worden de kalkoenen na slachting ingevroren en vervolgens vacuüm verpakt.'

Direct naar consument

In eerste instantie richtte Peelkalkoen zich op de zakelijke markt door de kalkoen aan te bieden als relatiegeschenk. Inmiddels wordt ook de consument aangesproken en kunnen via de website Peelkalkoenen worden besteld.

Binnenkort zijn de kalkoenen eveneens verkrijgbaar bij Beej Benders, het versmarkt- en horecaconcept in Venlo dat draait om lokale, verse producten.

Slacht knelpunt

Volgens Jenniskens is de start van Peelkalkoen al een succes op zich. Inschatten hoeveel kalkoenen er geslacht moeten worden, blijft echter een knelpunt. 'Het is steeds weer een uitdaging om een juiste voorspelling te doen over de verkoopaantallen en de slacht daarop af te stemmen', zegt de Limburgse kalkoenhouder.

Peelkalkoen is nog maar net uit de startblokken. Dit weerhoudt Jenniskens er niet van uit te kijken naar nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen. Het LOF-programma Gezonde Korte Ketens is voor hem een uitstekende plek om elkaar aan te vullen en te versterken.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer