Start leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’

Dr. Edgar van Mil en dr. Remco Havermans zijn benoemd tot bijzonder hoogleraren ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’ aan de Faculty of Science and Engineering aan de Maastricht University in Venlo.

Start+leerstoel+%E2%80%98Jeugd%2C+Voeding+en+Gezondheid%E2%80%99
© Engel Lameijer

Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens de start van de Dutch Food Week op Brightlands Campus Greenport Venlo.

Thema’s binnen de nieuwe leerstoel zijn gezonde voeding en het effect op het lichaam, psychologische kennis, marketing en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Bedrijfsleven

De nieuwe leerstoel is fulltime en mogelijk gemaakt door investeringen van het bedrijfsleven: Scelta Mushrooms, ZON fruit & vegetables, BASF, Seacon Logistics en regionale Rabobanken.

Kids University for Cooking participeert als field LAB met educatieve voedingsprogramma’s voor kinderen. Brightlands Campus Greenport Venlo is de thuisbasis voor de leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’.

Voedselkeuzes

Aanjager van de leerstoel is Jan Klerken van Scelta Mushrooms: ’Het unieke aan deze leerstoel is de combinatie van multidisciplinair onderzoek en bedrijfsleven. Hierdoor ontstaat kennis, die van grote waarde is.’

‘Zo kunnen we er hopelijk met elkaar voor zorgen dat toekomstige generaties al vroeg in hun leven bewust gezondere voedselkeuzes maken. Er gaan maar liefst twee professoren met een geweldige staat van dienst aan de slag met de leerstoel.’

Pasklaar

De onderzoekers richten zich in eerste instantie op gezinnen met jonge kinderen tot en met drie jaar en adolescenten, van 12 tot 18 jaar. Havermans: ‘Waarom eten jongeren niet gezond? Houden ze niet van groente en fruit?’

‘Weten ze niet wat (on)gezond is of geven ze weinig om hun persoonlijke gezondheid? Hier hebben we nu nog geen pasklaar antwoord op, daar is echt onderzoek voor nodig. Als we weten welke knopjes we bij jongeren moeten indrukken, kunnen we interventies ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze gezonder gaan eten.’

Onderwijstaak

Remco Havermans (1974) is universitair docent en werkzaam bij de Faculty of Science and Engineering van Maastricht University, waar hij onderzoek doet naar de psychologie van eten.

Edgar van Mil (1969) is kinderarts-endocrinoloog en gespecialiseerd in hormonale ziekten, diabetes, groeistoornissen en obesitas, werkzaam in de vakgroep kindergeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch.

Aan de leerstoel is ook een onderwijs- en educatietaak gekoppeld. Dit biedt studenten de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe universitair onderwijs en toegepast wetenschappelijk onderzoek elkaar versterken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer