Vangnet Overijsselse boer schiet tekort

De kloof tussen boeren en tuinders en psychische en sociaalmaatschappelijke hulpverlening in Overijssel is nog aanzienlijk, stelt een drietal onderzoekers vast. Via erfcoaches en erfbetreders kan daar verbetering in worden gebracht, mits ook de zorgsector daar op is toegerust.

Vangnet+Overijsselse+boer+schiet+tekort
© DIRK HOL

Het onderzoek naar het vangnet om de boer is gedaan in opdracht van provincie Overijssel en wordt komende week gepresenteerd. Het werd uitgevoerd door projectorganisatie Stimuland samen met Anne Marie advies – training - mediation en Zorg om Boer en Tuinder.

Mede-onderzoeker Riek van der Harst van Stimuland zegt tijdens de vraaggesprekken met zorgverleners nog eens met de neus op de feiten te zijn gedrukt. 'Boeren hebben vaak niet veel op met psycho-sociale zorg, maar ook zorgverleners weten veelal nog steeds totaal niet wat er in de boerenwereld speelt.'

Eigen expertise

Het onderzoek is volgens Van der Harst bedoeld om te kijken hoe het netwerk om de boer heen kan worden ingezet om psychosociale problemen vroegtijdig te herkennen. 'Elke aanbieder heeft zijn eigen expertise, rol en verantwoordelijkheid.' In de gemeenten Hof van Twente, Staphorst en in het Vechtdal hebben de onderzoekers het landelijke, regionale en lokale aanbod van psychosociale en maatschappelijke hulp- en dienstverlening voor de agrarische sector geïnventariseerd.

Volgens Van der Harst kan een sterk netwerk veel uitmaken als een boer in de problemen dreigt te raken. Het gaat dan met name om erfbetreders, maar ook om de onlangs ingestelde zogenoemde erfcoaches. In Overijssel zijn inmiddels elf van deze coaches actief in dienst van de gemeenten.

Elkaar kennen

De uitspraak 'Samen ken je iedereen en weet je alles' gedaan door een van de ondervraagden, vat volgens haar de situatie het beste samen. 'Wat in het onderzoek centraal staat, is of zij elkaar kennen en hoe ze elkaar kunnen vinden en versterken', zegt ze.

De inventarisatie van het netwerk leverde volgens Van der Harst interessante en diepgaande gesprekken op. De kloof tussen boeren en hulpverleners wordt inmiddels kleiner. 'We zien dat er veel initiatieven zijn. Het is echt enorm wat al is opgebouwd door zowel vrijwilligers als professionals.'

Van der Harst wijst op het project Agrozorgwijzer.nl waarbij zorgvraag uit de agrarische sector en het zorgaanbod met elkaar wordt verbonden. 'Maar dat moet dan nog wel gebeuren en regiospecifiek worden gemaakt. Toch liggen er ook veel mogelijkheden voor verbetering, waarbij vooral het aan elkaar verbinden en samenwerken snel zal bijdragen.'

Zelfredzaam

Het uiteindelijke doel van het project is om een dekkend, actief, zelfsturend en zelfredzaam netwerk van initiatieven en aanbieders van psychosociale en maatschappelijke hulp- en dienstverlening in Overijssel te realiseren. Een netwerk dat voortdurend blijft afgestemd op de vraag. 'Daarvoor zul je vooral lokaal de verbindingen moeten leggen om een goed netwerk op te bouwen met en om de agrarische sector heen. Dat hoorden we in alle interviews.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer