NVWA+vindt+ToBRFV+in+zaad+uit+Peru
Nieuws
© Twan Wiermans

NVWA vindt ToBRFV in zaad uit Peru

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangetroffen op tomatenzaad uit Peru.

Dit tomatenzaad is in het handelsverkeer terechtgekomen, blijkt uit traceringsonderzoek van de NVWA. 'De gevolgen voor de tomatensector kunnen aanzienlijk zijn', meldt de autoriteit.

Sinds 1 november vorig jaar schrijft een Europese noodmaatregel voor dat zaadbedrijven tomatenzaad waarop ToBRFV is gevonden, niet in het handelsverkeer mogen brengen. De betrokken zaadbedrijven moeten hun afnemers informeren, een terugroepactie doen voor nog niet gebruikt tomatenzaad en informatie aan de NVWA aanleveren voor verdere tracering.


Inspecties en bemonsteringen

Naar aanleiding van deze tracering voert de NVWA inspecties en bemonsteringen uit bij plantenkwekers. 'Als bij plantenkwekers een besmetting wordt aangetroffen, moet het virus eerst geëlimineerd worden, voordat voor ToBRFV vatbare planten mogen worden afgeleverd', schrijft de NVWA. Ook plantenkwekers moeten de autoriteit informeren voor de verdere tracering bij tomatentelers.

De NVWA voert bij telers die planten hebben staan van een niet vrij geteste partij tomatenzaad, inspecties en bemonsteringen uit. Tomatentelers bij wie een besmetting wordt gevonden, moeten dezelfde maatregelen nemen als die eerder aan besmette tomatenbedrijven zijn opgelegd. Dit betekent dat zij wel tomaten mogen afleveren, maar dat plantaardig afval en substraat alleen met toestemming van de NVWA en onder voorwaarden mogen worden afgevoerd.

Quarantaineorganisme

ToBRFV behoort tot de tobamovirussen en kan schade veroorzaken in de teelt. Tobamovirussen zijn makkelijk via contact (mechanisch) overdraagbaar op waardplanten en daardoor zeer besmettelijk. Daarnaast zijn tobamovirussen via zaad overdraagbaar op jonge planten. Via de handel in besmet zaad en vruchten kunnen de virussen over grote afstanden worden verspreid.

Sinds 1 november 2019 heeft Brussel ToBRFV aangemerkt als een quarantaine organisme. Daarom geldt er een meldplicht voor iedereen die een vermoeden heeft van aanwezigheid van dit virus. ToBRFV is niet schadelijk voor mens en dier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer