Zes ToBRFV-besmettingen gevonden in Spanje

De Spaanse autoriteiten hebben in zes kassen in de provincie Almeria het Tomato brown rugose fruitvirus (ToBRFV) aangetroffen.

Zes+ToBRFV%2Dbesmettingen+gevonden+in+Spanje
© Twan Wiermans

De besmette bedrijven staan in Vicar en El Ejido. De aantastingen kwamen aan het licht tijdens controles naar aanleiding van een vermoedelijke besmetting van een bedrijf in Vicar. Het is de eerste keer dat het tomatenvirus officieel wordt vastgesteld in het Zuid-Europese land.

Om verspreiding tegen te gaan, zijn vier van de zes kassen geruimd en is het gewas vernietigd. Deze kassen worden ook gedesinfecteerd. Bij de twee andere bedrijven wordt nog gekeken of tot rigoreuze maatregelen moet worden overgegaan.

Hommels

Uit de getroffen kassen hebben de Spaanse autoriteiten ook hommelvolken verwijderd. Het vermoeden bestaat dat hommels tijdens de bestuiving ToBRFV overbrengen op gezonde planten.

ToBRFV in tomaat is virulent en persistent. In combinatie met mechanische overdracht is het heel lastig om verspreiding te stoppen. Symptomen zijn niet altijd zichtbaar en van variëteit afhankelijk. Het afgelopen jaar is het virus vastgesteld op meerdere plaatsen in de wereld en binnen de Europese Unie, waaronder in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer