Tussenstand+ToBRFV%2Dtomatenvirus+op+tien+vondsten
Nieuws
© Twan Wiermans

Tussenstand ToBRFV-tomatenvirus op tien vondsten

De NVWA heeft inmiddels tien vondsten van het ToBRFV-tomatenvirus bij tomatentelers definitief vastgesteld. Daarnaast zijn er in elk geval nog zeven zware verdenkingen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dit in een update over deze besmettelijke ziekte in de tomatenteelt. Van de tien vondsten zijn er zes gelokaliseerd op tomatenbedrijven in gemeente Westland, drie in gemeente Hollandse Kroon en één in gemeente Brielle. Van de zeven zware verdenkingen bevinden zich ook twee in gemeente Westland en de rest daarbuiten.

Om bij een ToBRFV-vondst maatregelen op te leggen, maakt de NVWA gebruik van twee toetsmethoden. De eerste betreft een realtime PCR-toets in het laboratorium van Naktuinbouw. Hiermee wordt een klein stukje van het genoom van het virus vermeerderd en gedetecteerd. Een positief resultaat wijst hierbij op een zeer waarschijnlijke besmetting.

Identificatietoets

Deze zware verdenking wil de NVWA vervolgens bevestigen in een identificatietoets. Voor ToBRFV gebruikt het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair een relatief nieuwe moleculaire methode die Next Generation Sequencing (NGS) heet.


Bij NGS worden grote hoeveelheden sequentiedata intensief digitaal geanalyseerd om zo de identiteit van het virus te achterhalen. Dat gebeurt op basis van het volledig genoom en dit is nodig om bijvoorbeeld andere tobamovirussoorten uit te kunnen sluiten. Tussen monstername en een definitieve uitslag zit met deze procedure met toetsmethoden een doorlooptijd van drie tot vier weken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer