Tijdelijke vrijstelling voor Virkon S tegen ToBRFV

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van Virkon S ter bestrijding van Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in de teelt van tomaat.

Tijdelijke+vrijstelling+voor+Virkon+S+tegen+ToBRFV
© Haijo Dodde

Inzet van het ontsmettingsmiddel mag slechts als strenge gebruiksvoorschriften worden nageleefd, omdat besmetting met ToBRFV overal in het logistieke proces op de loer ligt. Gebruik van Virkon S is daarom toegestaan in of op transportvoertuigen, inclusief containers waarin materiaal is vervoerd.

Het ministerie van LNV wijst ook op ontsmetting van apparatuur die wordt gebruikt voor het laden en lossen van de voertuigen en de ruimtes en oppervlakten waarin deze behandeling plaatsvindt.

Afvalresten die het middel bevatten, moeten in het kader van de Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) worden geloosd op de riolering met aansluiting op een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Gebruiksaanwijzing

Voor de toepassing van het middel is een uitgebreide gebruiksaanwijzing opgesteld. Zo is het verplicht de te desinfecteren oppervlakken eerst grondig te reinigen om vervolgens het gebruikte reinigingsmiddel met schoon water af te spoelen.

Bij het desinfecteren is het zaak om zoveel vloeistof te gebruiken dat de oppervlakken, zoals zuigend beton, gedurende de inwerktijd nat blijven. Toepassing moet met een rugspuit of hogedrukspuit met lage druk en grote druppelgrootte.

Virkon S mag uitsluitend worden toegepast boven verharde ondergronden. Het middel mag niet in direct contact komen met dieren. De regeling vervalt alweer op 23 februari 2020, laat LNV weten.

Uv-licht

Enkele telers wijzen erop dat ToBRFV ook effectief kan worden bestreden met uv-licht. Dit levert geen dampen of vocht op en is vrijgesteld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Uv heeft een inwerktijd van luttele seconden als voertuigen of containers door een ontsmettingstunnel worden gereden. Hierdoor is er geen vertraging van de normale logistiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer