Duitse varkenshouder biedt hulp bij staartbijten

Wat te doen wanneer het bij vleesvarkens tot staartbijten komt? De Duitse varkenshouder Albrecht Brandes toont in een video op het YouTube-kanaal van het Duits Agrarisch Informatiecentrum BZL welke maatregelen hij met succes inzet.

Brandes houdt in Nedersaksen 170 zeugen en 1.200 vleesvarkens met intacte staarten. Om het risico op staartbijten te minimaliseren, neemt de varkenshouder verschillende maatregelen. 'Staartbijten is een gedragsstoornis met verschillende oorzaken. Stress in het bijzonder', zegt de varkenshouder op de Duitse website TopAgrar.

Wanneer er in een hok problemen zijn, haalt Brandes bijtende en gewonde varkens direct uit de groep. Gewonde dieren gaan naar de ziekenboeg. De bijter plaatst de ondernemer in een groep oudere vleesvarkens. Zijn ervaring is dat het dier zich daar schikt naar de rangorde in het hok en niet verder voor problemen zorgt.

Afspoelen

Vervolgens spoelt de varkenshouder de resterende varkens af met water. Eventuele sporen van bloed verdwijnen daarmee ook. Aansluitend strooit hij steenmeel in het hok en hangt hij extra touwen en kettingen op om de varkens af te leiden. 'De snuit is het belangrijkste orgaan van het varken en die wil bezig zijn', motiveert Brandes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer