Exit+voor+routinematig+couperen+in+2030
Nieuws
© Twan Wiermans

Exit voor routinematig couperen in 2030

Het routinematig couperen van staarten moet in 2030 zijn beëindigd. Dat hebben landbouwminister Carola Schouten en de varkenssector met elkaar vastgelegd in het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij dat 4 september naar de Tweede Kamer ging.

Een einddatum op het couperen van staarten lag al langer in de lijn van de verwachting. Om op termijn ook daadwerkelijk te kunnen stoppen met couperen werd vorig jaar in samenwerking met de vijftien deelnemers aan het praktijknetwerk Staarten een on farm-risicobeoordeling ontwikkeld.

Varkenshouders moeten volgens minister Schouten zelf ervaring opdoen met het houden van varkens met intacte staarten, zodat zij stapsgewijs meer tomen biggen met intacte staarten houden. Om dat aan te jagen, is een verkorte risicobeoordeling vanaf dit najaar voor alle varkenshouders verplicht.

Integrale benchmark

'Intacte staarten' wordt één van de zes onderdelen van een integrale benchmark die in het leven wordt geroepen. Het gaat om een 'ingroeimodel' dat stap voor stap wordt geïntegreerd in het ketenkwaliteitssysteem Holland Varken.

De andere vijf benchmarkonderdelen betreffen het terugdringen van PRRS, reductie van het antibioticagebruik, verhoging van de bigvitaliteit, intacte beren en salmonellareductie. Per onderdeel krijgen bedrijven een dashbord met scores in de categorie groen, oranje of rood. Een weging van de scores bepaalt de eindscore.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer