Vijf vragen over Agrarisch Keurmerk Flexwonen

De Raad van Accreditatie heeft zijn fiat gegeven aan het Agrarisch Keurmerk Flexwonen. Dat is opgezet om de kwaliteit van tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten te regelen.

Vijf+vragen+over+Agrarisch+Keurmerk+Flexwonen
© Jan Anninga

Wat is het Agrarisch Keurmerk Flexwonen?

Het keurmerk is halverwege vorig jaar gelanceerd en waarborgt de kwaliteit van tijdelijke huisvesting voor medewerkers op agrarische bedrijven. Het is een initiatief van LTO Nederland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, Nederlandse Fruittelers Organisatie, Glastuinbouw Nederland en de werknemersorganisaties CNV Vakmensen en FNV Agrarisch Groen.

Wat voor kwaliteitseisen stelt het keurmerk aan de huisvesting?

Het keurmerk regelt de hygiëne, veiligheid en het wooncomfort van tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten. Zo zijn er bijvoorbeeld voorschriften voor de leefruimte per bewoner. Volgens de initiatiefnemers laten boeren en tuinders met het keurmerk zien dat zij goede huisvesting een onderdeel vinden van goed ondernemerschap.

Waarom is het keurmerk geaccrediteerd?

De Wet aanpak schijnconstructies eist dat het keurmerk onder toezicht valt van de Raad van Accreditatie. Voor 1 september van dit jaar moet dit proces zijn afgerond. De raad keurt als het ware het keurmerk. De eerste stap van de accreditatie is nu afgerond. Als tweede stap bekijkt de raad of de drie onafhankelijke certificerende instellingen van het keurmerk hun werk goed doen.

Wat is het voordeel van het keurmerk?

Van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mogen boeren en tuinders niet zomaar huisvestingskosten op het loon van medewerkers inhouden. Ondernemers die zijn aangesloten bij het Agrarisch Keurmerk Flexwonen, mogen dat wel, tot maximaal 20 procent van het wettelijk minimumloon. Daarbij geldt de restrictie dat deze inhouding ook in de cao is geregeld. In de praktijk blijkt dat gemeenten eerder bereid zijn mee te werken bij het opzetten van tijdelijke huisvesting als deze aan het keurmerk voldoet.

Momenteel beschikken 65 agrarische ondernemers over het keurmerk. Het betreft teeltbedrijven in de open grond en in de glastuinbouw. Bedrijven in andere sectoren kunnen het keurmerk ook behalen, maar niet inhouden omdat dit niet in de cao is vastgelegd.

Hoe is de controle geregeld?

Een van de drie certificerende instellingen bezoekt de huisvestingslocatie voor een controle. Daarnaast vinden er af en toe onverwachte audits plaats. Boeren en tuinders die aan het keurmerk willen deelnemen, kunnen zich opgeven bij een van die certificeerders: Control Union Certifications, SGS Nederland en Vinçotte ISACert Nederland.

• Kijk voor meer informatie op www.werkgeverslijn.nl/flexwonen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer