Actiegroep+ageert+tegen+%27Polenhotel%27+in+Monster
Achtergrond
© Thierry Schut

Actiegroep ageert tegen 'Polenhotel' in Monster

Actiegroep 'Verontruste bewoners Madeweg' is tegen nog meer woningen voor arbeidsmigranten op de beoogde locatie in Monster. De bewoners vinden het geen geschikte plek voor huisvesting van arbeidsmigranten en vrezen voor overlast en meer verkeer.

De actiegroep stelt ook dat er iets verderop op een voormalige camping aan de Claes de Wyckerlaan al een wooncomplex voor arbeidsmigranten staat. Als er dan nog meer migranten komen te wonen, strookt dat volgens de bewoners niet met de spreiding over het Westland.

De bewoners kwamen in actie nadat Westflex Uitzendbureau een vergunningsaanvraag bij gemeente Westland indiende voor 78 woonunits met 156 bedden voor arbeidsmigranten aan de Madeweg. Deze locatie is voor tien jaar.

Weerstand

'Zodra er een mogelijke locatie bekend wordt, is er weerstand van de omgeving. De bewoners willen deze huisvesting niet bij hen in de buurt, maar altijd ergens anders', zegt wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland.

Arbeidsmigranten hebben we hard nodig voor het werk in de tuinbouw en moeten we op een fatsoenlijke manier huisvesten

Karin Zwinkels, wethouder gemeente Westland

• Lees ook: Gedeputeerde wijst op plan voor arbeidsmigranten

'Arbeidsmigranten hebben we hard nodig voor het werk in de tuinbouw en moeten we op een fatsoenlijke manier huisvesten. Het zijn hardwerkende mensen die ook willen wonen om te eten en te slapen.'

Tweeduizend bedden

De gemeente wil tweeduizend bedden voor arbeidsmigranten realiseren. Daarbij is ze afhankelijk van uitzendbureaus in de tuinbouw, die het initiatief nemen voor huisvesting van arbeidsmigranten en daarvoor locaties aandragen.

Zwinkels: 'Als er een goed plan ligt dat voldoet aan de voorwaarden van het door de gemeenteraad vastgestelde ontwikkelkader, dan wordt de vergunning aan het eind van de procedure verleend.'

Noodhuisvestingen

Behalve de locatie aan de Madeweg zijn er twee noodhuisvestingen in het Westland. In Elsenbosch in Naaldwijk is onlangs de eerste paal geslagen voor een appartementencomplex voor meer dan driehonderd bedden. Als dit complex klaar is, is het een van de grootste huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten tot nu toe in het Westland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer