AGF-leverancier Van Gelder en PlantLab starten verticale teelt

AGF-leverancier Van Gelder groente & fruit en verticale teeltspecialist PlantLab zijn een samenwerking aangegaan om diverse soorten verse groenten te produceren in PlantLab’s volledig gecontroleerde Plant Productie Units (PPU’s).

AGF%2Dleverancier+Van+Gelder+en+PlantLab+starten+verticale+teelt
© Anton Dingemanse

In het Experience Center van het nieuwe bedrijfspand, wat in het teken staat van kennisdeling, innovatie en beleving, gaat Van Gelder exclusieve groenten produceren in twee door PlantLab speciaal ontwikkelde Experience PPU’s. Daarnaast zal PlantLab ook op haar eigen productie locatie op grote schaal groenten produceren waarmee chef-koks uit de klantenkring van Van Gelder hun gasten culinair kunnen verrassen.

'Iedereen is tegenwoordig bezig met gezond eten, maar daar zijn we bij Van Gelder al veel langer mee bezig. Sinds 2011 zetten we hier vol op in en dit vormt ook een van de uitgangspunten voor onze nieuwbouwlocatie', zegt algemeen directeur Gerrit van Gelder.

'Samen met onze telers, leveranciers en partners hebben we de taak om ervoor te zorgen dat de producten die we afleveren goed, gezond en vers zijn. Dat betekent ook dat we continu op zoek zijn naar producten met meer smaak en een hogere voedingswaarde', vervolgt Van Gelder. 'Tijdens deze zoektocht zijn we in aanraking gekomen met verticale teelt, waarbij we in PlantLab een geschikte partner hebben gevonden.'

Boven elkaar

Verticale teelt is een nieuwe methode waarmee gewassen in meerdere lagen boven elkaar geteeld worden in een volledig gesloten teeltomgeving. 'In de Plant Production Units van PlantLab noemen we dit Plant Paradise; de optimale teelt omstandigheden voor uiterst smaakvolle en voedingsrijke groenten', zegt Ard Reijtenbagh van PlantLab.

Deze verse producten worden ongeacht het seizoen of klimaat dicht bij de afnemer en consument geproduceerd. Reijtenbagh: 'Hierdoor verminderen we uitstoot van CO2 in transport en afval in de productieketen. Daarnaast oogsten we het product pas wanneer het rijp en op smaak is. Ook is het product van PlantLab vrij van pesticiden en reduceren we het watergebruik in de productie tot wel 95 procent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer