Kalverdekjes blijken onmisbaar bij opfok

Kalveren die wekenlang een body warmer dragen, groeien beduidend harder. 'Bij verkoop wegen ze al snel 10 kilo meer', zegt dierenarts Carla Korsten.

Kalverdekjes+blijken+onmisbaar+bij+opfok
© Hans Prinsen

De kalveren van Kitty en Theo Roerdink uit Eibergen dragen een bodywarmer tegen onderkoeling. 'Vooral in de eerste drie weken heeft een kalf moeite met het op peil houden van de lichaamstemperatuur', zegt Korsten, die op het melkveebedrijf de kalveren gaat onthoornen.

De ideale omgevingstemperatuur voor kalveren is 18 tot 21 graden Celsius. Is het kouder, dan gebruiken de dieren veel energie om het lichaam op te warmen en is er minder energie over voor groei

Zes tot acht weken

'Zelfs handelaren tippen hun boeren om een stapel dekjes te kopen. Kalveren groeien harder.' Ook zijn ze minder vatbaar voor diarree en longproblemen. Volgens de dierenarts zou een kalf zes tot acht weken een dekje moeten dragen, van september tot en met mei, afhankelijk van de huisvesting.


De helft van haar veehouders gebruikt de dekjes niet. Niet iedereen vindt het praktisch. Soms zien ze op tegen het schoonmaken. 'Al denk ik dat je meer werk hebt aan kalveren met diarree', lacht Korsten. Voor het wassen van de bodywarmers heeft ze een tip: 'Spuit ze eerst schoon met een hogedrukreiniger en doe ze daarna in de wasmachine.'

23 maanden

Op het bedrijf van de familie Roerdink dragen de kalverdekjes bij aan een goede opfok. Vaarzen kalven er gemiddeld af op 23 maanden leeftijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer