Borstomvang+kalf+voorspelt+gewicht+beter+dan+hoogte
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Borstomvang kalf voorspelt gewicht beter dan hoogte

Borstomvang is een betere graadmeter voor het bepalen van de ontwikkeling van kalveren tot 6 maanden dan de hoogtemaat. Dit blijkt uit een ruim drie jaar durend onderzoek onder bijna 2.000 kalveren dat ForFarmers afgelopen maand heeft afgerond.

Bij het onderzoek zijn zowel gewicht, borstomvang en hoogtemaat gemeten. Uit de resultaten bleek dat borstomvang bij kalveren een betrouwbare graadmeter is voor gewicht en gaf een significant betere inschatting dan hoogtemaat.

De voorspelling van het gewicht is via het meten van de borstomvang 42 procent nauwkeuriger dan via het meten van de hoogtemaat. ForFarmers adviseert om borstomvang als graadmeter voor de ontwikkeling van het kalf aan te houden voor kalveren tot zes maanden.

Speerpunt

Alien van der Hem, marketing manager jongvee: Bijna 70 procent van de melkveehouders gaf in een marktonderzoek aan dat zij verbetering van de jongveeopfok als belangrijk speerpunt voor de komende jaren zien. Het is een belangrijke basis om de volgende stap te zetten in jongveeopfok en zo te werken aan een lagere afkalfleeftijd en/of vervangingspercentage.'

'Hierdoor kan het aandeel jongvee omlaag, dalen de opfokkosten en stijgt de melkproductie per kg fosfaat. Dit levert al gauw een extra voerwinst van 1 tot 2 cent per kg melk op, zo blijk uit Melk€fficiënt', vervolgt ze.

Snelle en gezonde groei

Een snelle en gezonde groei van het kalf in de eerste levensweken en –maanden zorgt voor een betere ontwikkeling van de vruchtbaarheidsorganen en het uierweefsel, dat de latere melkproductie mede bepaalt. 'Achterstand in ontwikkeling kan later niet meer worden ingehaald. Daarnaast is een goed ontwikkeld kalf zwaarder bij het spenen, wat een mogelijke groeidip voorkomt, stelt Van der Hem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer