Hoogleraar pleit voor balans bij productie pluimvee

Met een integrale en multidisciplinaire aanpak en oog voor de maatschappij kan een nieuwe balans gevonden worden in de voedselproductie. De veerkracht is uit het systeem. Omdat de burger nu eenmaal anders naar de kip kijkt dan de boer.

Hoogleraar+pleit+voor++balans+bij+productie+pluimvee
© Ger Loeffen

Dat zei Elsbeth Stassen, hoogleraar Dier & Samenleving van Wageningen University & Research donderdag op de bijeenkomst van Ter Heerdt Kuikens en Hennen in Doetinchem. Initiatieven en kruisbestuiving tussen veehouderij, samenleving, onderzoek en onderwijs zijn volgens Stassen belangrijk om een nieuwe balans te vinden. 'Het is heel ingewikkeld om systemen te veranderen en te reageren op vragen vanuit de maatschappij. Maar dat moet gebeuren. De veerkracht is uit het productiesysteem.'

Stassen haalde het onderzoek van Mariska van Asselt aan. 'Daaruit blijkt dat voedselveiligheid en dierenwelzijn belangrijk zijn voor pluimveehouders én burgers. Toch hebben deze begrippen voor beiden verschillende betekenissen. Burgers blijven bij de beoordeling van de pluimveeproductie dicht bij hun morele overtuigingen terwijl veehouders hun morele overtuigingen afwegen tegen kennis en hun belangen.

'Voor de pluimveehouder is het biologisch functioneren en de gezondheid het belangrijkst, met een toenemende interesse voor hoe het dier zich voelt. De burger vindt natuurlijk gedrag het belangrijkst. Zo vinden veel pluimveehouders scharrel het beste voor dierenwelzijn en burgers biologisch.'

Beter afstemming

'We moeten ons realiseren dat geen van beide gelijk heeft', vervolgt Stassen. 'Wat is het beste voor de kip en kunnen we uitleggen waarom?' Volgens haar is het belangrijk om de beleving van boer en burger beter op elkaar af te stemmen en de rol van de supermarkt hierin betrekken.

De hoogleraar adviseert een nieuwe balans met een integrale aanpak. Ook supermarkten zijn verantwoordelijk voor dierenwelzijn. De informatie en labeling van producten schiet tekort en de prijsverschillen tussen af boerderij en in het schap zijn te groot.

'De pluimveesector moet zelf het patroon doorbreken, laten zien hoe de prijsopbouw is en samenwerken met partijen zoals de Dierenbescherming', is de overtuiging van Stassen. De exportproducten van de toekomst zijn volgens haar innovatieve veehouderijproducten, -concepten en –technologieën.

'Nederlandse pluimveeveehouders zijn innovatieve ondernemers met zorg voor mens, dier en omgeving. Steun de voorlopers en geef ze de ruimte die ze verdienen', adviseert Stassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer