Ngo%27s%3A+voedsel+hoger+op+EU%2Dagenda
Nieuws
© Pixabay

Ngo's: voedsel hoger op EU-agenda

De Europese Unie (EU) moet geïntegreerd beleid ontwikkelen voor de verduurzaming van de voedselketen. Een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie moet deze transitie op Europees niveau gaan coördineren.

Dat schrijven 36 organisaties en campagnegroepen op het gebied van landbouw, visserij, dierenwelzijn, consumenten en milieu in een open brief aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. De ngo's pleiten voor de integratie van de beleidsgebieden die van invloed zijn op de voedselsystemen in Europa. Daarnaast moeten tegenstrijdige beleidsdoelstellingen weggenomen worden.

De transitie naar duurzame voedselsystemen is dringend nodig, schrijven de ngo's. Die zorgt er in hun ogen voor dat de gevolgen van klimaatverandering, waterschaarste, bodemaantasting, afname van biodiversiteit, uitputting van visbestanden, dierenwelzijn, chemische vervuiling en voedselverspilling kunnen worden aangepakt.

Klimaatverandering

De hervorming van onze voedselsystemen biedt daarnaast de sleutel tot het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) en het klimaatakkoord over de aanpak van de klimaatverandering. Een duurzame voedselketen stelt boeren en vissers bovendien in staat om eerlijke inkomens te verdienen en legt een basis voor bloeiende plattelandsgemeenschappen, zo staat in de brief aan Von der Leyen.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer