De toekomst ligt in Ens

Stichting Future Food Production opende dinsdag in Ens de Akker van de Toekomst. De initiatiefnemers willen in de komende jaren op dit proefveld tonen dat via onbereden bedden- en strokenteelt forse reducties van onder meer gewasbescherming, stikstof en water mogelijk zijn.

Projectleider Digni van den Dries hoopt niet alleen dat de teeltresultaten goed zijn, maar dat het project ook de nodige duidelijkheid geeft. 'De grootste frustratie bij boeren is dat er schijnbaar op beleidsniveau allerlei oplossingen zijn als kringlooplandbouw en duurzame landbouw, maar dat niemand precies weet wat de definities ervan zijn. En het grappige is dat, als er dan een soort uitleg komt, er ook boeren zijn die dan denken 'maar dat doe ik toch allang!'.'

Er gaat volgens hem een grote onderlinge afwijking ontstaan tussen boeren enerzijds en de samenleving anderzijds over dit soort landbouwtermen. 'In dit project hebben we geprobeerd zoveel mogelijk elementen helder te definiëren, zodat het zowel voor boer, consument als politiek duidelijk is wat we hier in de polder doen.'

Grote uitdagingen

Op het perceel bij Ens staan nu nog groenbemesters. In het najaar gaat het project daadwerkelijk van start en zullen in stroken- en beddenteelt aardappel, peen, rode biet, ui en granen worden verbouwd. De grote uitdaging is volgens Van den Dries om aan te tonen dat met een flinke besparing van gewasbeschermingsmiddelen, water en stikstof er toch een goede oogst van het land is te halen. 'Ik zie dat helemaal zitten. Het is een buitengewoon uitdagend project. Er liggen in de komende jaren forse uitdagingen op ons pad, maar ik ga ervan uit dat we die halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer