PBL: voedselconsumptie kan derde duurzamer

Door andere keuzes te maken bij de consumptie en productie van voedsel, kan de hele voedselketen flink verduurzamen. Het gaat onder meer om duurzamer te eten, minder voedsel te verspillen en duurzamer te produceren. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in rapport 'Dagelijkse Kost'.

PBL%3A+voedselconsumptie+kan+derde+duurzamer
© Ruud Ploeg

Boeren zijn niet de enigen die de productie van voedsel duurzamer kunnen maken, vindt PBL. Consumenten, bedrijven en overheden kunnen de druk op de leefomgeving als gevolg van voedselproductie verminderen door andere keuzes te maken en duurzamer te eten, minder voedsel te verspillen en duurzamer te produceren.

PBL spreekt van een combinatie van deze aangrijpingspunten die ervoor zorgen dat de 'voetafdruk' van de Nederlandse voedselconsumptie de komende tien tot vijftien jaar met ongeveer een derde kan dalen. Hierbij gaat het om de landvoetafdruk van de voedselconsumptie, die weergeeft hoeveel land wordt gebruikt in alle schakels van voedselproductie en -consumptie van voedsel. En het gaat om de broeikasgasvoetafdruk van deze voedselconsumptie, die de omvang van de broeikasgasemissies bij voedselproductie en – consumptie weergeeft.

Consumenten

Volgens PBL betekent duurzamer eten en minder voedsel verspillen voor consumenten dat hun alledaagse gewoontes veranderen, zoals wat voor boodschappen ze doen, wat en hoe ze koken en wat ze in een restaurant bestellen. Overheden en bedrijven, zoals supermarkten, horeca en voedingsmiddelenbedrijven, kunnen consumenten ondersteunen in het duurzamer eten en minder voedsel verspillen.

Ketenpartijen tonen nu al initiatieven om voedselproductie te verduurzamen door bovenwettelijke eisen te stellen aan boeren en hen tegelijkertijd te ondersteunen bij verduurzaming, stelt PBL. Maar het planbureau stelt ook vast dat verduurzaming door ketenpartijen niet de oplossing is voor alle problemen. Onderwerpen die moeilijker te communiceren zijn naar het grote publiek of moeilijk te meten als duurzaam bodembeheer, komen via ketenpartijen minder snel van de grond.

Conflicterende waarden

Als overheden een duurzamer voedselbeleid willen maken en voeren, doen ze er goed aan rekening te houden met de eigenschappen van het voedselsysteem. Dat vraagt om systeembewust voedselbeleid, dat meeneemt dat het voedselsysteem internationaal en complex is en dat er conflicterende waarden in het spel zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer