Plantenveredelaar wint prestigieuze Wereldvoedselprijs

Aan de Nederlander Simon N. Groot (84) is zondag de World Food Prize 2019 toegekend. Dat gebeurde vanwege zijn grote en succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan zestig landen via veredeling een beter economisch perspectief te bieden.

Plantenveredelaar+wint+prestigieuze+Wereldvoedselprijs
© Eigen Foto

Groot richtte in 1982 met zijn zakenpartner Benito Domingo in de Filipijnen East-West Seed op, om groenterassen te ontwikkelen voor de tropische markt. Het bedrijf richtte zich onder meer op het verbeteren van resistentie tegen ziekten en plagen, waardoor de opbrengsten aanzienlijk toenamen.

Dankzij deze betere zaden steeg het inkomen van boeren en werden meer groenten verbouwd, hierdoor kregen lokale consumenten meer toegang tot gezonde voeding met meer en betere nutriënten.

Buitengewoon

'Simon Groot heeft een invloedrijk wereldwijd netwerk van zaadproductie gecreëerd, met een positieve invloed op het leven van twintig miljoen boeren. Voor deze buitengewone prestatie verdient hij de 2019 World Food Prize', zegt president Kenneth M. Quinn van de World Food Prize Foundation.

Met de prijs en een bedrag van 250.000 dollar eert de World Food Prize Foundation de prestaties van Groot en zijn bedrijf East-West Seed. 'Zijn initiatief heeft in de afgelopen veertig jaar geleid tot een dynamische tropische groentezadensector en breidde zich uit vanaf de Filipijnen naar andere delen van Azië.' Inmiddels is East-West Seedook succesvol in Afrika en Latijns-Amerika.

Nobelprijs

De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de 'Nobelprijs voor Voeding en Landbouw' genoemd, werd zondag bekendgemaakt door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. In de 34 jaar dat de prijs bestaat, is het de eerste keer dat hij wordt gegeven aan een Nederlander.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer