Boeren+leggen+60+kilometer+buffer+aan+in+stroomgebied+Drentsche+Aa
Nieuws
© Angelique Dost

Boeren leggen 60 kilometer buffer aan in stroomgebied Drentsche Aa

Boeren in het stroomgebied van de Drentsche Aa leggen komend jaar 60 kilometer aan akkerranden aan langs de waterlopen.

De randen vormen een bufferzone tussen de akker en het oppervlaktewater. De spuit- en bemestingsvrije zones houden een deel van de afstroom van gewasbeschermingsmiddelen tegen. 'Dat is hard nodig, nu vooral de regenbuien heftiger worden', zegt gebiedscoördinator Rick Reijerse van Agrarische Natuur Drenthe, de organisatie die het project leidt. Het oppervlaktewater wordt gebruikt voor de drinkwatervoorziening van Groningen.

Op basis van de ervaringen van de eerste twee jaar zijn de zaadmengsels voor 2020 aangepast.Voor het eerst worden nu ook meerjarige mengsels ingezaaid. Dat scheelt de boeren werk en geeft de bodem meer rust. Het meerjarige mengsels bevat grassen, wilde peen, klaversoorten en wilde cichorei.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer