Eerste+natuurrapport+Zeeland
Nieuws
© Twan Wiermans

Eerste natuurrapport Zeeland

De biodiversiteit in Zeeland staat onder druk. Dat blijkt uit de eerste natuurrapportage van provincie Zeeland.

In deze rapportage wordt gekeken naar de trends van soorten en kwaliteit van de natuur in de agrarische en natuurgebieden. Volgens de provincie gaat het om structurele oorzaken die lastig zijn aan te pakken, zoals de depositie van stikstof, de verdroging en het verdwijnen van landschapselementen buiten de natuurgebieden.

De provincie benadrukt in het rapport dat natuurherstel een proces van jaren is en dat dit de komende tijd nog veel aandacht van het bestuur zal vergen. Wel hebben de natuurherstel- en natuurontwikkelingsprojecten in de provincie naar eigen zeggen goede resultaten opgeleverd.

Boerenlandvogels

Zo gaat het met de stand van de boerenlandvogels in gebieden met agrarisch natuurbeheer beter dan in de gebieden daarbuiten. Desondanks gaat een aantal vogelsoorten achteruit.

Ten aanzien van ganzen blijkt dat de schadebedragen sinds 2012 zijn afgenomen en daarna stabiel zijn gebleven. Maar de streefaantallen van ganzen en het schadeniveau, dat overeengekomen is in het ganzenakkoord, worden nog niet gehaald. De provincie is voornemens elke drie jaar een natuurrapportage op te stellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer