Dertien nieuwe verdenkingen tomatenvirus

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verdenkt dertien nieuwe tomatenteeltbedrijven van besmetting met het tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

Dertien+nieuwe+verdenkingen+tomatenvirus
© Twan Wiermans

Volgens de autoriteit zijn zes van deze nieuwe verdenkingen op teeltbedrijven in het Westland aangetroffen en zeven daarbuiten. Welke regio's meer last hebben van het plantenvirus, wil de NVWA niet vertellen.

Meldplicht

Sinds begin oktober is er een meldplicht voor het virus. 'De nieuwe stroom verdenkingen is daar deels het gevolg van', zegt een woordvoerder van de NVWA. Volgens hem hebben er waarschijnlijk ook via handelslijnen besmettingen plaatsgevonden.

Laboratoriumonderzoek moet uitwijzen of de dertien werkelijk zijn besmet met de quarantaineziekte ToBRfV. TuinbouwAlert, waarin onder andere Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en GroentenFruit Huis communiceren tijdens incidenten en crises in de voedingstuinbouw, wijst al sinds de eerste besmetting op de hygiënemaatregelen die telers kunnen nemen om verspreiding te voorkomen.

Noodmaatregelen

In september kondigde de Europese Commissie nieuwe noodmaatregelen af om het plantenvirus te bestrijden. Die regels zijn van kracht per 1 november van dit jaar. Daarop vooruitlopend gaf de NVWA ToBRFV een quarantainestatus per 4 oktober.

ToBRFV vormt net als andere plantenvirussen geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel kan het virus een negatief effect hebben op de productieomvang in de tomatenteelt en leiden tot kwaliteitsverlies. Aangetaste tomatenvruchten kunnen gele en bruine vlekken hebben en kunnen niet op de markt worden gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer