Multinationals verdacht van inkoop foute palmolie

Greenpeace zegt bewijs in handen te hebben dat Unilever dit jaar palmolie inkocht van bedrijven die betrokken zijn bij bosbranden in Indonesië. Naast de forse gevolgen voor het klimaat dreigt er een ramp voor de gezondheid van de lokale bevolking.

Multinationals+verdacht+van+inkoop+foute+palmolie
© VidiPhoto

Dat zou blijken uit nieuwe analyses van Greenpeace International. Ook andere multinationals als Nestlé en Procter & Gamble maken zich hier schuldig aan, meldt de milieuvoorvechter.
Unilever kocht zelfs palmolie van oliepalmplantages waar gerechtelijke onderzoeken lopen wegens illegale branden, stelt Greenpeace in een recente rapportage.

De bosbranden in Indonesië waren dit jaar - opnieuw - zeer heftig met een broeikasgasuitstoot die meer dan het dubbele is van de gehele jaarlijkse uitstoot van Nederland. Europese ministers zijn nu aan zet, stelt Greenpeace, dat pleit voor een Europese bossenwet die de handel in ontbossingsproducten stopt.

Milieulobby

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het hier niet om incidenten gaat, ziet de milieulobby. Unilever zou structureel palmolie inkopen van bedrijven die betrokken zijn bij bosbranden in Indonesië.

'Volgens onderzoek hebben dit jaar alleen al meer dan 900.000 inwoners last van acute luchtweginfecties door rook'

Tussen 2015 en 2018 kocht Unilever palmolie van bedrijven die gezamenlijk verantwoordelijk waren voor bijna 200.000 hectare verbrand gebied. In 2019 deed Unilever zaken met bedrijven die palmolie haalden van bijna tienduizend plantages waar bosbranden zijn gedetecteerd.

Certificering faalt

Ook kocht het bedrijf in 2019 rechtstreeks in bij acht bedrijven waartegen gerechtelijke stappen of sancties lopen en nog eens bij twintig bedrijven waarvan de activiteiten zijn opgeschort vanwege lopende onderzoeken naar bosbranden.

De multinationals, waaronder Unilever, hebben toezeggingen gedaan om ontbossing in 2020 te stoppen, maar in plaats daarvan gaat de ontbossing alleen maar sneller, ziet Greenpeace.

Link

Unilever schermt onder meer met het feit dat de palmolie RSPO gecertificeerd is. Echter, ondanks het feit dat 'geen branden' een streng criteria is van de RSPO, is meer dan twee derde van de producenten gelinkt aan de branden doordat ze lid of zelfs bestuurslid zijn van de RSPO, zou blijken uit onderzoek.

Een zoveelste bewijs dat RSPO-certificering volkomen faalt, ziet Greenpeace, dat onlangs uit een gezamenlijk initiatief met Unilever, Mondelez en Wilmar stapte, om palmoliestromen beter te kunnen monitoren.

Ramkoers

De onderhandelingen werden gekenmerkt door een gebrek aan echte wil en actie van de bedrijven om ontbossing een halt toe te roepen, schrijft de milieuorganisatie in haar bevindingen over de inkoop van foute palmolie.

'Bedrijven als Unilever doen zich graag voor als duurzaam, maar de realiteit is een heel ander verhaal. Ondanks alle mooie commitments en vrijwillige initiatieven van de industrie, gaan ontbossing en bosbranden keihard door en liggen ze op ramkoers met het klimaat', zegt Hilde Stroot, Programma directeur Greenpeace Nederland.

Gezondheid

'De tijd van vrijwillige initiatieven van bedrijven is voorbij', verklaart Stroot. 'Greenpeace roept de Europese Unie op om versneld een Europese bossenwet aan te nemen, zodat alle risicoproducten, inclusief palmolie, die op de Europese markt komen, vrij zijn van ontbossing.'

Naast de enorme gevolgen voor het klimaat zijn de branden een ramp voor de gezondheid van de lokale bevolking in Indonesië. Volgens rapporten hebben dit jaar alleen al meer dan 900.000 inwoners last van acute luchtweginfecties door de nevel en rook van de branden. Ook lopen bijna tien miljoen kinderen levenslange fysieke en cognitieve schade op door de luchtvervuiling, claimt Greenpeace.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer