Meer Amerikaanse boeren failliet

Het aantal faillissementen onder boeren in de VS is in 2019 met 20 procent gestegen tot 595. Dat meldt boerenorganisatie Farm Bureau op basis van gegevens van de Amerikaanse rechtbanken. De faillissementen raken voornamelijk de kleinere familiebedrijven.

Meer+Amerikaanse+boeren+failliet
© Pixabay

Het gaat om zogeheten Chapter 12-faillissementen. De regeling is ontworpen voor boerenfamiliebedrijven om hun schulden te herstructureren. Chapter 12 werd gecreëerd tijdens de boerderijcrisis van de jaren tachtig als een eenvoudige gerechtelijke procedure om agrarische familiebedrijven te laten werken, terwijl ze een plan uitwerken om geldschieters terug te betalen.

Daarnaast is het areaal landbouwgrond waarop is geoogst volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw gedaald met 5,3 procent. Dit is de grootste daling in het afgelopen decennium. Ook hebben relatief veel boeren hun bedrijfsvoering gestaakt omdat ze er geen brood meer in zagen, of omdat ze met pensioen zijn gegaan. Over deze boeren zijn geen exacte gegevens beschikbaar.

De toename van het aantal zaken was volgens agrarische economen in de VS enigszins te verwachten. De sector heeft het al een tijd moeilijk. Boeren worden geconfronteerd met de handelsoorlog, langdurig lage grondstofprijzen en vluchtige weerpatronen. De miljarden dollars die president Donald Trump de afgelopen twee jaar aan landbouwhulp heeft uitgegeven, hebben de neergang niet kunnen voorkomen.

Overheidssteun

Desondanks was het gemiddelde agrarische inkomen iets boven het twintigjarig gemiddelde. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw was bijna een derde van het verwachte netto-inkomen van boeren in de VS in 2019 afkomstig van overheidssteun en gesubsidieerde betalingen. Met deze steun wil Trump de gevolgen van tariefverhogingen, als gevolg van handelsconflicten, voor boeren opvangen.

Zonder de overheidssteun zou het landbouwgerelateerde inkomen uit de verkoop van gewassen en vee in 2019 uitkomen op het op een na laagste niveau in het laatste decennium. Het aantal faillissementen van landbouwbedrijven was zonder dit programma hoger geweest, stelt Farm Bureau.

Een nieuw ondersteuningsprogramma van de overheid is volgens de boerenorganisatie niet waarschijnlijk. Trump heeft immers nieuwe handelsverdragen gesloten met onder meer Mexico en Canada. Verder is toenadering gezocht tot China.

Zuivelproducenten failliet

Recent zijn twee grote Amerikaanse zuivelbedrijven op de fles gegaan. Dean Foods, de grootste melkverwerker in de VS, sloot de poorten in november. In januari volgde Borden Dairy. De ondernemingen zoeken de oorzaken van het bankroet in de dalende melkconsumptie in het land en een toename van alternatieven, zoals zuivel op basis van haver of soja. De consumptie van kaas en yoghurt neemt nog wel toe.

Een andere factor is de hogere melkprijs die veehouders hebben bedongen. Dean verloor daarbij ook nog de grootste afnemer, supermarktketen Walmart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer