Meer+faillissementen+in+landbouw
Nieuws
© Landpixel

Meer faillissementen in landbouw

In de landbouw en veehouderij zijn in het eerste kwartaal van 2016 zestien faillissementen uitgesproken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 steeg het aantal faillissementen in de landbouw en veehouderij met twee. Opvallend hierbij is het grote aantal varkenshouders dat dit jaar al failliet ging.

In de varkenshouderij zijn in de eerste drie maanden van dit jaar vijf faillissementen uitgesproken. Dat is bijna evenveel als in heel 2015, toen zes bedrijven in deze sector over de kop gingen.

Ook moesten dit jaar al twee pluimveehouderijen er noodgedwongen mee stoppen. Vorig jaar ging in deze sector maar één bedrijf failliet.

Halveren

Afgezet tegen het totaal aantal varkenshouderijen dat jaarlijks stopt, is het aantal faillissementen zeer beperkt, zegt Robert Hoste, econoom Varkensproductie van LEI Wageningen UR.

'Elke tien jaar halveert het aantal bedrijven. Dat gaat al dertig jaar zo. We zullen daarmee in 2025 uitkomen op 2.500 varkenshouders en dan ligt het voor de hand dat er jaarlijks een paar honderd bedrijven ermee ophouden. Dit jaar zullen betrekkelijk veel bedrijven stoppen', aldus Hoste.

•Zaterdag meer over dit onderwerp in de nieuwe editie van Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer