Westfort+bant+rammelaars+na+beelden+Ongehoord
Nieuws
© westfort

Westfort bant rammelaars na beelden Ongehoord

Slachterij Westfort in IJsselstein stopt per direct het gebruik van rammelaars. Die 'peddels' moeten door middel van geluid varkens in beweging brengen bij het lossen.

Die beslissing werd genomen nadat actiegroep Ongehoord met undercoverbeelden aantoonde dat deze rammelaars werden ingezet om varkens te slaan. Dat is verboden. Westfort geeft aan geschrokken te zijn van de beelden. Die zijn gemaakt door een dierenactivist die zich voordeed als Westfort-medewerker. 'Hardhandig slaan en opdrijven van varkens kan niet', stelt een woordvoerder van de slachterij.

Westfort neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich. De beelden zijn voor de slachterij reden om het permanente cameratoezicht te intensiveren en deze beelden met onder meer twee dierenartsen structureel te bekijken. Verder is er onderzoek ingesteld en zijn de regels op stal aangescherpt. Dat gebeurt om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw voorkomt.

Dierenwelzijnsreputatie

Westfort vindt het slaan niet passen bij de reputatie van het bedrijf, dat wordt gezien als toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn. De slachterij is dan ook erkend om te slachten voor de keurmerken EKO, Keten Duurzaam Varkensvlees en Beter Leven.

De Dierenbescherming heeft inmiddels aangekondigd het slachthuis op de waargenomen misstanden aan te spreken. 'Deze werkwijze doet pijn en brengt het varken in paniek', stelt Bert van den Berg van de Dierenbescherming. In de video, die augustus 2019 undercover is opgenomen, vraagt Ongehoord ook aandacht voor de verdovingsmethoden. De actiegroep beweert dat deze niet altijd garanderen dat alle dieren bewusteloos zijn tijdens het slachtproces.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer