Dierenwelzijn Nederlandse Wagyu wel voldoende

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn van Wagyu-runderen uit Japan. En dat terwijl het vlees van deze runderen geprezen wordt door een aantal Amsterdamse hamburgerrestaurants. Nederlands Wagyu-vlees krijgt wel een voldoende.

Dierenwelzijn+Nederlandse+Wagyu+wel+voldoende
© Pixabay

Dat meldt de DierenwelzijnsCheck, een initiatief van Varkens in Nood en Dier&Recht. De onderzoekers onderzochten bij deze check het dierenwelzijn van de Japanse runderen, waarvan het vlees in de hamburgers van 36 Amsterdamse restaurants zit.

Volgens de onderzoekers heeft Japan nauwelijks wet- en regelgeving op het gebied van landbouwhuisdierenwelzijn. Deze dieren staan hun hele leven binnen in een stal. Kalveren worden bijna altijd onverdoofd onthoornd en gecastreerd. Ook zijn er vrijwel geen regels of controles bij de slacht. Wagyu uit Japan scoort volgens de onderzoekers dan ook een 3 op dierenwelzijn.

Onthoornd

Nederlands Wagyu-vlees scoort volgens die check met een 7 wel een dikke voldoende. Dat komt omdat deze dieren verdoofd worden onthoornd en ze in zomermaanden constant buiten lopen. Hoewel de verdoofde onthoorning ook geldt voor melkkoeien, scoort het merkloze vlees van melkkoeien zonder weidegang niet hoger dan een 5.

Dat vlees staat verreweg bij de meeste hamburgerrestaurants in onze hoofdstad op de kaart. Voor melkkoeien met weidegang en een rund met Beter Leven 2-keurmerk heeft de DierenwelzijnsCheck 6 punten over. Het biologisch rund scoort net als de Nederlandse Wagyu een 7.

Kalveren

Volgens een woordvoerder van de check komt de lagere score van de melkkoe omdat deze eerst melk geeft. Op zich is hier niets op tegen, de kwaliteit van het leven van een melkkoe is in de ogen van de check minder dan van een vleesrund. Zo blijft het kalf minder lang bij de koe.

Ook wordt in de beoordeling meegenomen dat bij het leven van de melkkoe ook kalveren als vleeskalf worden afgemest. Dat wordt als negatief voor het welzijn gezien. Zo krijgt het reguliere vleeskalf bij deze check een 1.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer