Schouten+versterkt+greep+op+slachthuizen
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten versterkt greep op slachthuizen

Omdat de misstanden in slachthuizen niet verdwijnen, grijpt landbouwminister Carola Schouten in. Er moeten normen komen voor de snelheid van het slachten, zodat beter toezicht mogelijk wordt.

Het tempo blijkt nu vaak te hoog. Inspecteurs van waakhond NVWA kunnen daardoor niet goed controleren of de regels over het welzijn van dieren worden nageleefd. De bewindsvrouw wil dat er een norm komt op basis waarvan de NVWA per slachthuis kan bepalen wat de bandsnelheid moet worden.


Schouten reageert met de maatregelen op de beelden uit een slachthuis in IJsselstein, die RTL Nieuws naar buiten bracht. Medewerkers slaan varkens hard en ze trekken kreupele dieren aan hun staart. ‘Je mag geen geweld gebruiken tegen dieren. Dit is onacceptabel’, aldus de bewindsvrouw.

Slachtsnelheid

Met een norm voor de bandsnelheid hoopt Schouten ook de druk op het werkproces te verlagen. De hoge slachtsnelheid maakt het voor de slachthuizen goedkoper, maar de dieren hebben daar onder te lijden.

Ze wil ook opheldering van toezichthouder NVWA, die onder haar ministerie valt. Sommige dierenartsen van de organisatie kijken gewoon toe als varkens worden geslagen. Soms slaan ze zelfs zelf dieren, zo blijkt uit de beelden. De NVWA is daar al een intern onderzoek naar begonnen.

Volgens Schouten is het probleem in slachthuizen ‘veel fundamenteler’ dan alleen gebrekkig toezicht. Ze vraagt zich af of ‘ons systeem’ nog wel werkt en kijkt welke verdere maatregelen nodig zijn om de situatie in slachthuizen te verbeteren.

Wantoestanden

De bewindsvrouw moet waarschijnlijk op korte termijn uitleg geven aan de Tweede Kamer over de wantoestanden. Meerdere partijen willen Schouten hierover aan de tand voelen. Ze willen actie van de minister en duidelijkheid over de rol van de NVWA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  24° / 7°
  10 %
Meer weer