Nieuwe+ronde+agrarische+innovatieregeling+Drenthe
Nieuws
© Harry Tielman

Nieuwe ronde agrarische innovatieregeling Drenthe

Een nieuwe ronde van de provinciale subsidieregeling Toekomstgerichte Landbouw is in januari gestart in Drenthe. 'Goede ideeën willen we graag belonen', zegt coördinator Ina Warmelts over de agrarische innovatieregeling.

Provincie Drenthe trok de afgelopen tijd via het Programma Toekomstgerichte Landbouw ieder jaar 3 tot 4 ton uit voor de bijbehorende subsidieregeling. Primaire bedrijven, maar ook initiatieven uit de agribusiness konden tot eind vorig jaar intekenen op de regeling. Daarvan is goed gebruikgemaakt, stelt Warmelts vast.

Drentse boeren en tuinders met ideeën voor innovatieve werktuigen of technieken, maar ook agrogerelateerde bedrijven, vonden hun weg naar het fonds.

Maximaal 70.000 euro

Daar kon tot eind vorig jaar maximaal 70.000 euro aan ondersteuning worden aangevraagd. Naast vernieuwende machines ging het bijvoorbeeld om ontsmettingstechnieken van drinkwaterbakken voor koeien, milieuvriendelijke grondontsmetting in de aardappelen- en bollenteelt, maar ook om ondersteuning van een insectenkwekerij.

In Drenthe lopen nog genoeg mensen met goede ideeën rond

Ina Warmelts, provincie Drenthe

De nieuwe subsidieronde die nu is ingegaan, is iets minder scheutig, erkent Warmelts. In de komende ronde is er nu 2 ton per jaar beschikbaar met een maximaal subsidiebedrag van 40.000 euro. 'En het is: wie het eerst komt, die het eerst maalt.'

Meer waarde

De coördinator raadt aan voorafgaand aan een aanvraag eerst goed om je heen te kijken. 'We werken met individuele aanvragen, maar mikken duidelijk ook op initiatiefnemers die samenwerkingsverbanden aangaan. Dat kan met kennis- of ketenpartners zijn of met het onderwijs. Op die manier kun je met een aanvraag meer waarde creëren.'

Niet alle aanvragen worden gehonoreerd, waarschuwt Warmelts. 'We moeten ook wel nee verkopen, bijvoorbeeld als een voorgesteld project beter in een andere regeling past, zoals die van POP3 of de proeftuin van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, of dat een kredietaanvraag bij de bank beter op zijn plaats is.'

Kennisvouchers

Voordeel van de provinciale regeling is dat de doorlooptijd relatief kort is. 'Doordat we een-op-een werken, kunnen we maatwerk leveren. Bijvoorbeeld door het verstrekken van kennisvouchers, zodat initiatiefnemers met hulp van anderen verder komen', zegt de coördinator.

Warmelts heeft er alle vertrouwen in dat de aanvragen zullen binnenstromen. 'In Drenthe lopen nog genoeg mensen met goede ideeën rond. Er zitten ieder jaar leuke pareltjes bij.' Geïnteresseerden kunnen met haar in gesprek of zich melden via het provinciaal subsidieloket.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer