Eerste+lustrum+voor+Het+Beste+Idee+van+Varkensland
Nieuws
© Apa

Eerste lustrum voor Het Beste Idee van Varkensland

Het Beste Idee van Varkensland beleeft dit jaar het eerste lustrum. De winnaar van de vijfde editie wordt 13 mei bekendgemaakt tijdens de finale in Ede. Ideeën om mee te dingen naar de prijs kunnen tot 30 maart worden ingediend.

Bij Het Beste Idee van Varkensland gaat het om het bedenken, uitwerken en presenteren van een idee of innovatie waarmee de Nederlandse varkenshouderij een toekomstgerichte en positieve impuls krijgt. Dankzij nieuwe partners krijgt de jaarlijkse contest nog meer impact in de varkenssector. Tijdens de kick-off op maandag 27 januari bekrachtigden de partners hun samenwerking.

Naast LTO Noord, POV, Kennispoort Regio Zwolle en Rabobank hebben dit jaar ook Privon, Aeres, De Heus en het ministerie van LNV zich geschaard achter deze wedstrijd. Daarin wordt de varkenssector aangemoedigd om innovatieve ideeën te ontwikkelen voor een duurzame toekomstbestendige bedrijfsvoering. Het Innovatief kennis- en praktijkcentrum VKON, Coöperatie Varkensartsen en provincie Overijssel namen in 2015 het initiatief voor deze wedstrijd. Dankzij de nieuwe partners krijgt Het Beste Idee van Varkensland in 2020 nog meer impact.

Eerdere winnaars

Varkenshouder Nieske Neimeijer uit Heino won in 2016 met haar idee van een varkensvoedselbos. Het tweede jaar won dierenarts Anette van der Aa met een beslisondersteuner voor euthanasie. Projectleider Veehouderij LTO Noord Fleur Bartels won in 2018 met haar idee voor een wroetschijf. Batels idee was om gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens om zo energie op te wekken.

Ruud Pothoven en varkenshouder Ben Bruurs wonnen in 2019 met hun idee voor een mobiele slachterij. Vanuit Het Beste Idee van Varkensland krijgen winnaars kennis en ondersteuning aangereikt bij de verdere uitwerking van hun idee.

Insturen idee

Varkenshouders, dierenartsen, studenten, adviseurs en leveranciers die een idee hebben hoe de varkenshouderij zich kan verbeteren of toekomstproof kan maken, kunnen tot 30 maart hun idee indienen. De finale van de vijfde editie van Het Beste Idee van Varkensland vindt plaats op woensdagavond 13 mei 2020 bij Akoesticum in Ede.

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer