Hoogeveen wil rem op zorgboer

Gemeente Hoogeveen wil het aantal zorgboerderijen binnen de eigen gemeentegrenzen beperken. Dat zegt wethouder Erwin Slomp in het blad Binnenlands Bestuur. De gemeente heeft te kampen met forse tekorten, mede veroorzaakt door snel groeiende uitgaven in het zorgbudget.

Hoogeveen+wil+rem+op+zorgboer
© Fotografie Twan Wiermans

Gemeenten hebben de zorgtaken overgedragen gekregen van het rijk, maar hebben moeite met het beheer daarvan. Slomp zegt een beperking van nieuwe zorglocaties in het buitengebied te zien als een bijdrage aan het tegengaan van de tekorten.

Directeur Maarten Fischer van Federatie Zorgboeren vindt het een opmerkelijke uitspraak. 'Minder zorgboeren betekent niet minder zorgvragenden. Gemeenten kunnen hun plicht om zorg te bieden nu al niet waarmaken. Het probleem zit niet bij de zorgaanbieders, maar bij de groei in zorgvraag.'

Brandveiligheid

Gemeenten kunnen vestiging van nieuwe zorgboeren overigens moeilijk tegenhouden, zegt Fischer. 'Zeker dagactiviteiten op de zorgboerderij vallen onder de agrarische bestemming. Alleen bij langer verblijf zijn er bijvoorbeeld de brandveiligheidseisen waar je aan moet voldoen.'

Indirect heeft de gemeente invloed op de zorgmarkt doordat veel plaatsingen via de gemeente verlopen. Fischer signaleert wel de trend dat zorgboeren hun aanbod regionaal of lokaal bundelen in een collectief. 'Gemeenten willen graag minder aanbieders om de procedures efficiënter te maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer