Zorgboerderij helpt hulpboeren gelukkig te zijn

Op melkveehouderij en zorgboerderij Pitteperk in het Zeeuwse Koudekerke wordt het dagprogramma afgestemd op de leer- of ontwikkelingsbehoefte van hun hulpboeren. Peter en Marjan Dreessen doen dit uit idealisme. Op 31 mei en 1 juni houden ze open dag.

Zorgboerderij+helpt+hulpboeren+gelukkig+te+zijn
© Peter Urbanus

Overal op melkveehouderij en zorgboerderij Pitteperk in Koudekerke zijn mensen bezig. Op het erf, in de stallen, in de boerderijwinkel en in de moestuin. Op vaste tijden pauzeren en lunchen ze gezamenlijk in de kantine. Op de zorgboerderij gaan agrarisch werk en zorg prima samen, vinden Peter en Marjan Dreessen. Ze spreken over 'onze hulpboeren'. Ieder mens heeft in hun ogen evenveel recht op deelname aan de maatschappij.

Het echtpaar Dreessen boert sinds 1993. Aanvankelijk in Serooskerke, waar Marjan Dreessen vandaan komt. Na een ruilverkaveling vestigden de ondernemers zich in 2000 op deze locatie achter het landgoed rond Kasteel Ter Hooge.

Integratie

Pitteperk staat voor zinvol werk en een warm hart. De kracht van de opzet zit 'm in de volwaardige integratie waarbij mens, natuur en dieren in combinatie met de boerderij de hulpboeren ruimte geeft om te ontwikkelen en gelukkig zijn. Allerlei mensen, sommigen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, weer anderen met een psychische of sociale hulpvraag en zorgbehoevende ouderen, vinden hier een zinvolle dagbesteding. Ze worden ingezet op de melkveehouderij, maar ook op de minicamping, in de boerderijwinkel en de kaasmakerij.

Onze hulpboeren kunnen bij ons als volwaardig mens in de maatschappij staan

Peter Dreessen, zorgboerderij Pitteperk in Koudekerke

Via gemeenten en Stichting Welzijn Middelburg werken ook asielzoekers en statushouders als vrijwilliger op Pitteperk om zo hun integratie te bevorderen. Het is daarnaast een erkend leerbedrijf, waar studenten een maatschappelijke of agrarische stage kunnen volgen.

Milieu

Al vroeg investeerden de ondernemers in emissiearme stallen met sleufvloeren. 'Toen we ons hier vestigden, was het een van onze idealen om iets te doen voor het milieu', vertelt Peter Dreessen. 'Ik vond het bovendien beter om op de feiten en nieuwe regelgeving vooruit te lopen.'

Sinds dit voorjaar is er een melkcarrousel in gebruik. De koeien worden via de wachtruimte hiernaartoe geleid. Het melken gebeurt op diervriendelijke wijze. Met sensoren en een beeldscherm kunnen de melkers precies zien hoeveel melk een koe heeft gegeven, maar ook hoe het met de gezondheid van de dieren is gesteld en of ze lekker in hun vel zitten.

Sinds dit voorjaar is de melkcarrousel in gebruik.
Sinds dit voorjaar is de melkcarrousel in gebruik. © Peter Urbanus

Verbouwing

De familie onderzoekt de mogelijkheden om zonnepanelen te installeren. Die moeten zorgen voor de stroomvoorziening van de warmtepompen, waarmee warm water voor de melkcarrousel en kaasmakerij wordt geproduceerd. De gasbehoefte zal dan minimaal zijn, verwacht Dreessen. Er wordt volop gebouwd en verbouwd achter de stallen. De werkzaamheden zijn uitgelopen door drukte in de bouw.

De meer dan 3 miljoen kilo melk die hier wordt geproduceerd, gaat naar Campina, op een klein deel na dat in de eigen kaasmakerij wordt gebruikt. De kaasmakerij is onlangs verbouwd en gemoderniseerd. Het bedrijf boert op 110 hectare, waarvan 90 hectare grasland en de rest mais en wisselteelten.

Idealistische overwegingen

De start als zorgboerderij maakten de ondernemers in 2003 uit idealistische overwegingen. De vader van Peter Dreessen kreeg een hersenbloeding en dat zorgde voor een omslag in hun denken. Het echtpaar volgde diverse cursussen voor zorgboeren via de ZLTO en andere organisaties. 'Wij willen onze hulpboeren verder helpen en gelukkig laten zijn.'

De hulpboeren komen rechtstreeks uit ouderlijk huis, zorginstellingen als Philadelphia en Gors, of via de gemeenten omdat ze recht hebben op zorg, werk en begeleiding of persoonsgebonden budget. Pitteperk is aangesloten bij Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ), die hun een deel van de administratieve rompslomp uit handen neemt. Groot voordeel van een zorgboerderij is dat de overhead veel kleiner is dan bij een reguliere zorginstelling.

Passie

'Wij werken met passie, zorg en toewijding. Je kunt hier aan allerlei leer- en ontwikkelingsdoelen werken. In onze kaasmakerij, camping en de boerderijwinkel kunnen medewerkers aan de slag om zo als volwaardig mens in de maatschappij te staan', vertelt Dreessen. Anderen werken in het melkveebedrijf of de moestuin.

De hulpboeren werken onder meer in de moestuin.
De hulpboeren werken onder meer in de moestuin. © Peter Urbanus

Het dagprogramma op Pitteperk wordt volledig afgestemd op de ontwikkel-, leer- of ondersteuningsbehoefte van de hulpboeren. De individuele hulpboer staat centraal. Een van hen komt hier al 16 jaar. De mensen hebben het er naar hun zin en blijven lang. Zodoende zit Pitteperk eigenlijk bijna vol, maar als een nieuwe cliënt zich meldt, strijkt Dreessen soms toch met de hand over het hart. Hoewel er altijd wel zorgbudget nodig is voor een hulpboer, staat dit voor de ondernemers niet vooraan. 'We zijn zelf de grootste sponsors van onze zorgboerderij.'

Dagbesteding en stage bij Pitteperk
Er is volop bedrijvigheid op boerderij Pitteperk in Koudekerke: tuinbouw en natuurbeheer, koeien, een camping en een winkel. De zorgboerderij is bedoeld voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychiatrische of andere problemen. Op basis van een indicatie voor dagbesteding kunnen ze vijf dagen per week op de boerderij terecht. Leerlingen uit het speciaal onderwijs kunnen er stage lopen. De begeleiding op de zorgboerderij is in handen van Peter en Marjan Dreessen en zes zorgbegeleiders. Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ) werkt vanuit de overtuiging dat iedere zorgboerderij uniek is en geweldige mogelijkheden biedt in de groene ruimte aan de hulpvragende mens. De aangesloten zorgboerderijen worden erkend als aanbieder van kwalitatief goede zorg. Hier wordt maatwerk geleverd aan iedereen die met een hulpvraag naar de zorgboerderij komt. SZZ is daarnaast een sterke samenwerkingspartner voor gemeenten, zorgverzekeraars en andere zorgprofessionals.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer