Tomatentelers+Prominent+worden+eigenaar
Nieuws
© provincie Noord-Holland

Tomatentelers Prominent worden eigenaar

De 29 tomatenkwekers van telersvereniging Prominent nemen een belang in hun coöperatie. Hiermee hopen de telers ook andere investeerders binnen te halen om groei te realiseren.

Behalve lid van telersvereniging Prominent, zijn de kwekers nu ook aandeelhouder van de coöperatie geworden. Een bijzondere stap en constructie, zegt bestuursvoorzitter Jack Groenewegen. 'Dat maakt het voor hen aantrekkelijker om behalve in hun eigen bedrijf ook in de coöperatie Prominent te investeren.'

De ondernemers bij Prominent profiteerden al van onderlinge kennisdeling, gezamenlijk inkopen en verpakken. Ze zijn allen tevens lid van Coöperatie DOOR. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de verkoop en marketing van de tomaten. Door de aandelenuitgifte kunnen investeerders van buiten nu ook toetreden tot Prominent zelf.

Kapitaal

'Om Prominent ook in 2030 toonaangevend te laten zijn, moeten de bedrijven van de individuele leden doorgroeien en verder professionaliseren', geeft Groenewegen aan. Prominent wil inzetten op innovatie en verduurzaming van de productie en daar kan vreemd kapitaal bij helpen. 'Door te bouwen aan het bedrijf Prominent maak je de vereniging nog sterker'.

Op dit moment telen de 29 ondernemers met elkaar dertien soorten tomaten op circa 420 hectare glas. Dit is een derde van de Nederlandse tomatenproductie. Daarnaast ontwikkelden ze een gezamenlijke proefteeltlocatie van 25 hectare, verdeeld over drie locaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer